Панагюрище отбелязва 167 години от рождението на Райна Княгиня Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Днес, 18 януари, Панагюрище отбелязва 167 години от рождението на  Райна Попгеоргиева Футекова, известна с прозвището Райна Княгиня – родена на 18 януари 1856 година в Панагюрище. В сърцата на панагюрци Райна е особено скъпа, не само защото се е родила тук, тя е символ на женската сила, на непримиримия дух и неуморната борба. Когато учителката Екатерина Балтова я сравнява в словото си при честването на 25-та годишнина от Априлското въстание със Св. Женевиева и Жана д’Арк, Княгинята простичко отсича: „Сърдечно благодаря, но чудно ми е, защо ми се устройва такова царско посрещане. Подвиг не съм извършила, чудо не съм сторила. Изпълнила съм само един скромен дълг на българка и панагюрка“.


Тържественото отбелязване на 167-та годишнина от рождението на Райна Княгиня започна с урок по родолюбие на децата от подготвителна група в Детска градина „Райна Княгиня”. С тържествения концерт „Жива си в нас, Княгиньо!“  децата от група „Малката русалка“, с учителки г-жа Кунка Велева, г-жа Петя Тонева и музикалната подготовка на децата от г-жа Ангелина Стойковска, с родолюбив плам изразиха преклонението си пред героичния подвиг на Княгинята.


Честването продължи на площад „Райна Княгиня“ пред паметника на бележитата българка, където г-жа Ирина Конова – уредник в Исторически музей-Панагюрище припомни паметни моменти от живота и делото на Райна Княгиня:

„…Една от жените оставили ярка диря в българската история. Възпитана от своите родители, свещеник Георги и Нона Футекови, в любов към Родината и народа, себеотдаване и милосърдие, които тя проявява през целия си живот. Участва активно в образователната и просветна дейност на девойките в Панагюрското девическо училище и Търновската девическа гимназия. Приема с вълнение и отговорност задачата да ушие Главното въстаническо знаме на IV революционен окръг. Свещените думи „Свобода или смърт“ извезани от крехката й ръка, редом с гордия български лъв ще останат навеки, за да ни напомнят за подвига и мъжеството на Априлци, дали живота си за свободата на Отечеството.“


В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Попгеоргиева Футекова бяха положени венци и цветя на паметника на Знаменоската на Априлското въстание.

По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.


На 21 януари в ДГ „Райна Княгиня“ ще се осъществи съвместен видео урок по родолюбие, в който ще вземат участие учителския екип и децата от градината в  Панагюрище и учителския екип  от българското неделно училище „Райна Княгиня“ – Дъблин.

На 25 февруари в експозиционната зала на къща музей  „Райна Княгиня" ще бъдат експонирани оригиналните Устави на женско дружество „Надежда" и девическо дружество „Китка“, в чиято просветната, благотворителна и родолюбива дейност Райна Княгиня е участвала  активно.

Защото и днес, независимо в коя точка на света се намираме, името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни като символ на патриотизма и твърдостта, на изконния стремеж към свобода и независимост на българския народ.

Последно променен на Сряда, 18 Януари 2023 14:15