Идентификация



Тържествено и с множество събития община Панагюрище чества 24 май Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


На 24 май, ние, българите, отбелязваме своето извисяване на народ, вградил своята духовност в темелите на Европа, на древна държава, пазител на безценен дар – силата на словото и писмеността.

24 май е ден, в който се прекланяме пред учителите, творците, будителите, които с душа и слово, всеотдайно и неуморно изграждат духовната крепост на знанието!

В Панагюрище, 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще бъде отбелязан с богата, тържествена програма, посветена на образователните и културни традиции, градящи духовността в нашата община и на всички, които чувстват, почитат, създават и съхраняват духа на българската просвета и култура.

На 23 май от 11:30 часа в ресторант-градина „Бонжур“ ще се проведе празнична „Среща на поколенията“ – на ръководството на Община Панагюрище с учители и културни дейци – ветерани, където официално ще бъдат връчени наградите „За принос към бъдещето на Панагюрище“ и награда „За принос за културното развитие на община Панагюрище“.

Награда „За принос към бъдещето на Панагюрище“ и брошка „Златен ритон“ ще получи всеки преподавател, завършил достойния си професионален път в периода  май 2021 – май 2022 година, а награда „За принос за културното развитие на община Панагюрище“ ще бъде връчена на служители от културните институции на територията на община Панагюрище.

Тържествената церемония за връчване на наградите  „Учител на годината“ за 2022 година ще се състои на 23 май от 16:00 часа в Ритуалната зала на Община Панагюрище по време на Празничен прием, организиран от ръководството на Община Панагюрище, на когото ще присъстват директорите на образователните и културните институции, учители, председателите и секретарите на читалищата и църковни лица.

Номинирането за „Учител на годината“ е възможност Община Панагюрище да отличи високо оценените: професионализъм, граждански принос и значими постижения на днешните учители, които посветени на високохуманната професия, всеотдайно „водят бъдещето за ръка“.

По традиция, програмата на 24 май ще започне с празнично шествие на образователните и културните институции в град Панагюрище на площад „20-ти април“ от 10:00 часа.

Непосредствено след празничното шествие на площад „20-ти април“ жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на празничен концерт, с участието на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.

Празнични събития изпълват седмицата, посветена на най-българския празник във всички образователни институции. В малките населени места, читалищата – като водещи културни институции, ще отбележат 24 май, организирайки празници за местните общности.

Последно променен на Четвъртък, 19 Май 2022 11:00