Идентификация



Панагюрище отбеляза деня на избухване на Априлското въстание – 20 април 1876 година Печат Е-мейл
Написано от Administrator   

alt

На 20 април 1876 година се поставя началото на Априлското въстание. Една паметна дата в българската история, от която днес се навършват 146 години.

По време на Априлското въстание живота си дават хиляди души, но животът им има огромно значение за родината ни.

На днешния ден преди 146 години един народ се вдига срещу цяла империя в името на едно – свободата!

Днес, 20-ти април, в община Панагюрище денят бе изпълнен с множество събития, част от Общинската годишна програма на тържествата, по случай 146-та годишнина от Априлското въстание.

От 16:00 часа в актовата зала на Основно училище „Двайсти април” тържествено бе отбелязан патронният празник на училището и връчването на Общинска наградата за краеведческа дейност „Любородие”.

Тържеството започна с посрещане на знамето на училището и мажоретен танц на ученици от първи и втори клас и продължи с церемония по връчването на наградата.

Директорът на ОУ „Двайсти април“ г-жа Дида Карайлева представи тазгодишния носител на Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие” г-н Боян Ангелов, награден за цялостния му творчески и професионален път и достойните му житейски каузи. Наградата връчи кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, който поздрави учители и ученици с патронния празник, като им пожела здраве, дръзновение, професионално удовлетворение и пламъкът на любородието винаги да е разпален в сърцата им.

Гост на празника бе и г-жа Галина Матанова заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище.

Тържеството завърши с изпълнението на мини спектакъл, посветен на Априлската епопея, изпълнен от ученици от пети, шести и седми клас.

alt

Във всички детски градини, училища и читалища на територията на община Панагюрище се проведоха различни събития за отбелязване на Априлското въстание -поднасяне на венци и цветя пред паметниците на геройски загиналите, уроци по родолюбие, посещение на музеите в град Панагюрище, конкурс за рецитаторско майсторство, „Да помним, че чеда сме на земята, велик народ и на народ прочут“ и традиционната викторина на тема „Априлий – 1876“ пред паметника на поп Недельо.

alt

alt

alt

Днешният ден завърши с представяне на книгата „Насърчение за свобода“ с автор Панчо Шопов, под редакцията на Васил Василев в Исторически музей – град Панагюрище. Книгата е част от трилогията - „Насърчение за свобода“, „Незабвенни святители“ и „Доде е душа жива“, в която са представени изследвания и очерци на Панчо Шопов за историята на Панагюрище и Панагюрския край. Днес тя изважда от забравата народополезната дейност на един тих, упорит и неуморен българин, увековечил чрез своята изследователска работа паметта на бележити личности, имащи принос за съзряване и утвърждаване на националното ни самосъзнание на българи.

alt