Идентификация



Панагюрище отбелязва 20 април – деня на избухване на Априлското въстание през 1876 година Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



20 април 1876 година е ден първи в Новата и най-нова история на България. На този ден народът ни, пролял реки от кръв и робски сълзи, възкръсва и поставя началото на края на османското робство в българските земи.

На този ден българите известяват на света, че не искат повече да живеят в пределите на османската империя.

На този ден покореният народ заявява готовността си за самостоятелен политически живот, независимо от кървавата цена, която трябва да плати за това.

145 години от този трескав ден, когато „камбаните не млъкваха, песни патриотически заглушаваха въздуха, куршумите свиреха ...“.

На този ден ние се прекланяме пред смайващия героизъм на селяни, даскали, свещенници, хъшове, занаятчии и търговци, вдигнали се за свободата на своя народ.

На този ден ние, потомците на априлци, с почит и уважение, скланяме глави пред техния бунтовен подвиг, безпримерен патриотизъм и висока нравственост.

Днес, в община Панагюрище, денят бе изпълнен с много събития от Общинската годишна програма на тържествата по случай 145-та годишнина от Априлската епопея:

„С почит към Априлци“ - тържественото честване на патронния празник на Основно училище „Двайсти април” и връчване на наградата „Любородие“.

  



Урок по родолюбие „Поклон пред вас, герои!“, с  участието на децата от подготвителните групи, организатор: Детска градина „Брезичка“.


Конкурс за рецитаторско майсторство, с ученици от начален етап „Да помним, че чеда сме на земята, велик народ и на народ прочут“, организатор: Основно училище „Марин Дринов“.


II Национален конкурс за поезия „Априлски камбани“, посветен на 145 години, от избухването на Априлското въстание, организатор: Народно читалище „Виделина – 1865.

Викторина на тема „Априлий – 1876“ пред паметника на поп Недельо, село Поибрене, организатори: Народно читалище „Ванчо Пашов-1884“, Основно училище „Свещеник Недельо Иванов“, Кметство Поибрене.


По време на тържественото честване на патронния празник на Основно училище „Двайсти април”, днес от 12:00 ч. пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки връчи Общинската наградата за краеведческа дейност „Любородие” (плакет, диплом и парична сума).

Тържеството започна с изпълнението на учениците от втори клас на песента „Аз съм българче“, директорът на ОУ „Двайсти април“ г-жа Дида Карайлева представи решението на комисията, която съгласно статута на наградата, определи тази година за нейн носител г-н Томи Наплатанов за цялостния му творчески и професионален път, и достойните му житейски каузи.

Наградата бе получена от сина на г-н Наплатанов – Калоян. Той дари паричната сума от наградата на училище „Двайсти април” за реализиране на родолюбива кауза.


Кметът поздрави учители и ученици с патронния празник, като им пожела здраве, радост и професионално удовлетворение, търпение и упоритост в учението, дързост да следват мечтите си.

Гост на празника бе и г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище.


Възпитаници на училището изпълниха три стихотворения от книгата на Томи Наплатанов.


Тържеството завърши с песента „Моята България“ и поднасяне на венци и цветя пред вечния огън.



Панагюрище ще остане в историята вечно свързано със славата и саможертвата на смелите панагюрци.

Последно променен на Вторник, 20 Април 2021 14:04