Идентификация



ОПРЕДЕЛЕН Е НОСИТЕЛЯТ НА ДРИНОВСКАТА СТИПЕНДИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



За носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2020/2021 година кандидатстваха четирима студенти – Диана Дойчева Алексова – студентка в Технически университет – Грац, Австрия, специалност „Архитектура“; Инна Иванова Ватахова – студентка в Университета в Лийдс, Англия, специалност „Японски и руски език“; Моника Костова Раленекова – студентка в Университет „КА ФОСКАРИ“, Венеция, специалност „Фирмена икономика“; Натали Георгиева Калпакова – студентка в Университет по приложни науки Йоанеум – Грац, Австрия, специалност „Информационен дизайн“.

Комисия за определяне на Носителя на поименна студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ в състав: Галина Матанова - заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище, председател на комисията и членове: Томи Наплатанов – председател на Постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ при Общински съвет – Панагюрище; Бисерка Янева – Директор „Човешки ресурси“ на „Асарел-Медет“ АД; Анна Гарноева – и.д. Ръководител отдел „Персонал“ на „Асарел-Медет“ АД; Стоянка Добрева – главен експерт „Образование, младежки дейности и спорт“ - Община Панагюрище и Евгения Лискова – младши експерт „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“ – Община Панагюрище, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище, след прецизно разглеждане на документите на кандидатите избра за носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2020/2021 година Натали Георгиева Калпакова – студентка в Университет по приложни науки Йоанеум – Грац, Австрия.

Натали за втора поредна година печели стипендията. Тя не само е сред най-добрите студенти в своята специалност, а се развива допълнително като поема проекти на клиенти от цял свят. През тази година нейният талант е признат и проектите й са оценени с престижни международни отличия: проект за рекламна кампания на Националния австрийски зъболекарски конгрес 2020 е отличен като един от най-добрите училищни проекти на международно ниво, проект за опаковка на крем за лице става част от класацията на най-добрите опаковки в света и е на първа страница на най-голямата и престижна дизайн общност – Behance. През 2019 година печели международната награда „Най-добър млад графичен дизайнер – Rookie Desing“ като побеждава студенти от университетите по графичен дизайн от цял свят.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца. Студентската стипендия, учредена на името на Първият български професор по история Марин Дринов, член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ ще бъде връчена на официална церемония на 20 октомври 2020 година (вторник) от 11:00 часа в къща музей „Проф. Марин Дринов“, която е част от събитията, посветени на 182-та годишнина от рождението на именития панагюрец.