Идентификация



С тържествено честване Панагюрище отбеляза 142 години от Освобождението на България Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Великите дати в нашата история са ни дали повод да бъдем горди българи, но има една дата, която ни е дала най-ценното за един народ, неговата Свобода.

3 март е дата, която ни носи усещането за принадлежност към нация със собствен език, род и религия и всичко това благодарение на знайните и незнайни герои дали живота си за нашата свобода.

142 години от Освобождението на България от турско робство бяха отбелязани днес в Панагюрище с празнична програма.

Честването започна на площад „20 април” където кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националното знаме на Република България и положи цветя на паметника на Георги Бенковски.


Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище и Регионален клуб „Традиция“, в което се включиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, се отправи към Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“.


Благодарствен молебен бе отслужен от отец Румен Стоименов и протойерей Ангел Разградлиев - свещеници от Панагюрска духовна околия.

В знак на признателност бяха положени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.


От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил, където директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни факти от историята и славните събития:


„Трети март  е доказателство и символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлското въстание от 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, румънските и финландските воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството.

Затова, нека днес сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхрани духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата на героите е измерението на нашето национално достойнство и бъдеще.”


Тържествено честване на Националния празник на Република България продължи с празнична програма с рецитал на Йоана Станчева – възпитаничка на СУ „Нешо Бончев” и изпълнения на Мъжки камерен хор „Панагюрци” при НЧ „Св. Боян Княз Български – 2006”.


След едноминутното мълчание празнични салюти произведоха представителите на клубовете „Традиция” от Панагюрище, Велинград и село Баня.


Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България – Трети март завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и преклонение.




Последно променен на Вторник, 03 Март 2020 13:15