Идентификация



143 години по-късно Априлското въстание избухна отново Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


В подножието на Маньово бърдо беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Пушките запукаха отново днес, 1 май, като за поредна година се извърши традиционната възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя е дело на РК "Традиция" - Панагюрище с подкрепата на Община Панагюрище и съдействието на местни обществени организации и държавни институции. В нея активно участие вземат и клубове на Сдружение "Национално дружество "Традиция" от цялата страна.


По време на възстановката бяха показани исторически достоверни епизоди от обявяването на възстанието в столицата на IV-ти революционен окръг, героичната 10-дневна защита на Панагюрище от въстаниците и кървавите драматични събития, съпътстващи потушаването на бунта.

Княгинята от плът и кръв, Бенковски и Поп Груйо, както и много знайни и незнайни герои оживяха пред погледа ни и припомниха колко поводи за гордост има в нашата история.


Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.