Идентификация



143 години от Априлската епопея честваме в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Поибренският кръст, с който е благословена и поведена Хвърковатата чета на Бенковски, отново беше начело на днешното Литийното шествие, което започна от Историческя музей и продължи до площад „20-ти Април”.

Там кметът на Община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник, след което в църквата „Свето Въведение Богородичо” започна Молебен за благоденствие на българския народ, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.


С поклонение и полагане на венци и цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ бе почетена паметта на героите от Април 1876-та година.

Литийното шествие бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при НЧ „Виделина-1865“ и в него се включиха членове на клубовете „Традиция”, Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, духовници от Панагюрска духовна околия, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмет Галина Матанова, областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, делегации от Жодино и Кавадарци, общински съветници, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на институции, жители и гости на Панагюрище.

Националният митинг-заря, в знак на признание за мястото и ролята на Панагюрище като героична столица на Априлското въстание от 1876-та година, ще бъде на площад „20-ти април“ от 20:30 часа.

Всенародното поклонение-събор в местността „Оборище” на 2 май е израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на Свободата и Отечеството. От 11:00 часа на паметника в местността Оборище ще бъде отслужен тържествен молебен-водосвет и ще бъдат положени цветя. Всенародното поклонение-събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие от 12:30 часа.

Събитията, посветени на 143-та годишнината от избухването на Априлското въстание са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 143 години Априлска епопея.

Последно променен на Сряда, 01 Май 2019 13:14