Идентификация



Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На официална церемония, състояла се в голямата зала на Театър Дом-паметник, бе връчена Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ на тазгодишния й носител проф. Чавдар Добрев.

Официалната церемония бе част от традиционните Бончеви празници.

Сред официалните гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов,  заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, заместник-кметът „Стопански дейности“ Георги Павлов, председателят на Съюза на българските писатели проф. Боян Ангелов, носителят на наградата за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2017 година Иван Гранитски, председателят на Фондация „Съкровищата на Панагерик“ Иван Станчев.


Приветствие към присъстващите отправи директорът на СУ „Нешо Бончев“ Веска Барова.


Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова поздрави учители и ученици с патронния празник на училището:

„Честити Бончеви празници на родното училище „Нешо Бончев“!

Честита 179-та годишнина от рождението на бележития панагюрец Нешо Бончев!

Светът обича успелите – сътворихте за свой девиз Вие, които градите съвременната история на родното училище днес.

Едно от посланията Ви аз чувствам за безценно и най-важно – да обичаме...

Когато обичаме ние „отключваме“ с лекота и по естествен начин най-доброто в себе си. Желаем да бъдем още по-добри...да даряваме, споделяме, опознаваме, да успяваме, творим...

Когато обичаме, ние тръгваме към света с нагласата да търсим и откриваме всичко от светлата му страна.

Когато обичаме, ние чувстваме не само личните си най-съкровени желания, но успяваме да чуваме и молитвата на хората до нас – тези, които обичаме, а и не само на тях...

Когато обичаме ние изпитваме естествен порив да подкрепяме, готовност да помагаме на тези, които по различни причини са в нужда...

В пълнота Вашият девиз „Светът обича успелите“ разказва сякаш за живота на патрона Ви Нешо Бончев. Едно панагюрско момче, което с труд, любознание заявява себе си като обществен авторитет, литературен критик, съвременник. Момче, което мотивира всеки един от нас като послание и дух днес.

В днешния празничен за всички нас ден, желая да изразя и своята благодарност към целия екип на Средно училище „Нешо Бончев“ – директора, заместник-директорите, към всички Вас достойни учители, които с нестихващ стремеж създавате иновативна среда, в която заедно с учениците споделяте наука и творчество.

Желая да благодаря на родителите, които с подкрепата си дарявате най-ценната, най-силна мотивация на учителите и на своите деца.

Желая да благодаря и на Вас, скъпи ученици. За всеки Ваш личен успех, без значение дали той се измерва в разбрания урок, в добрата дума към връстниците, в дареното и споделено приятелство или в грамотите, отличията, спечелените олимпиади... Нещо повече, аз искам да знаете, да чувствате, че всеки един от Вас е безценна част от историята на училището, че всеки един от Вас е уникален за света, който Ви очаква...“.


Матанова връчи Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ – плакет, грамота и парична награда на проф. Чавдар Добрев.

Носителят на наградата „Нешо Бончев“ за 2017 година Иван Гранитски представи в резюме тазгодишният носител.

„За мен е висока чест и с вълнение приемам тази награда“, заяви проф. Чавдар Добрев.


По традиция бяха връчени наградите „Ученик на месеца“. Своите отличия получиха и победителите в традиционния поетичен конкурс по повод патронния празник на училището.


След официалната церемонията възпитаниците на СУ „Нешо Бончев” Анастасия Лулчева, Александър Ильов, Радина Костадинова, Иван Зяпков, Делян Хаинов, Виктория Манева, Цветалина Шопова, Рустислав Илиев, София Николаева, Габриела Шкодрева, Гинка Юрукова, Демира Христоскова, Митко Мачеев, Константин Цветков представиха спектакъл по мотиви от произведения на Захари Стоянов, Иван Вазов и Петър Константинов „Занапред – добър е Господ…” . Сценарият е дело на преподавателя по изобразително изкуство - Нистор Хаинов.