ИдентификацияПанагюрище отбеляза 132 години от обявяването на Съединението в града Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


По традиция на 2 септември пред паметната плоча на площад „20-ти април“ бе отбелязана 132-та годишнина от обявяването на Съединението в Панагюрище.


Поклонението започна с Благодарствен молебен, отслужен от отец Стоян – свещеник от Панагюрска духовна околия.


Радослав Станчовски - уредник в Исторически музей – Панагюрище припомни историческите събития и приноса на панагюрци към обединението на Княжество България и Източна Румелия.

„На днешната дата през 1885 година панагюрци отново вписват името на скромния си градец в страниците на героичната българска история, следвайки примера на славните Априлци. Един подвиг, извършен от българския народ без външни сили и помощ. Извършен против волята на Великите сили и в нарушение на Берлинския договор. Още един повод да се гордеем, че сме панагюрци и потомци на смели и достойни българи.

В центъра на тези събития са Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Андон Оряшков - членове на местния комитет на ръководената от Захари Стоянов организация БТЦРК. С оръжия и знаме в ръце те обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Панагюрци отново дръзват да покажат, че те искат да са свободни и независими, че не искат повече да плащат данък на султана. Само няколко години след като са видели града си опожарен, обгърнат в пепел и разрушение, те отново заявяват, че ще бъдат свободни и независими, без значение каква ще бъде цената. Панагюрци показват, че са достойни българи и ще бъдат част от своята родина.

Дейците на съединенската акция в Панагюрище са арестувани от предsтавители на източнорумелийската милиция, начело с околийския началник Димо Хаджи Гендов. Само няколко часа по-късно над 2000 панагюрци се събират, за да защитят своите смели съграждани. Тяхната достойна постъпка, принуждава околийския началник да освободи задържаните младежи, като им връща оръжията и знамето.

Викове „Да живее Съединението!“ и „Долу Румелия!“ се разнасят от хиляди гърла. Началото на това свято дело е дадено на 2–ри септември в Панагюрище, за да бъде завършено на 6–ти септември в Пловдив.

За събитията, случили се в Панагюрище на 2–ри септември, във вестник „Борба“ Захари Стоянов изписва следните думи: „Живейте панагюрци! Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова и на другите тържествуват!“.

Актът на Съединението на Източна Румелия и Княжество България е първата стъпка към национално обединение и ревизия на несправедливия Берлински договор. То става и причина за последвалата Сръбско – българска война, където нашите деди със силата на оръжието защитават това свято дело. То нямаше да е възможно без славните български атаки „на нож“ в боевете при Сливница, Гургулят и Драгоман. Актът на Съединението не би бил възможен, ако го нямаше 3-ти март, а Освободителна война нямаше да има, ако го нямаше славния Април на 1876 година!“, каза в словото си Радослав Станчовски.


Десетки панагюрци се поклониха пред подвига на дедите ни. Сред официалните лица на събитието бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, общински съветници, директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов, представители на Регионален клон „Традиция“ – Панагюрище.


В знак на признателност към героите, дали живота си за свободата и обединението на нацията бяха поднесени венци и цветя.


Отбелязването на 132-та годишнина от обявяването на Съединението в Панагюрище продължи с концерт на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина – 1865“.