ИдентификацияПанагюрище ще отбележи 100 години от кончината на Райна Княгиня, 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Дамаскин (Димитър Дипчев) Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тази година се навършват 100 години от кончината на Райна Попгеоргиева Футекова - Райна Княгиня - българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг, както и 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Валешко-Струмишки (Димитър Дипчев) – учител, книжовник, висш духовник и деен участник в борбата за църковна независимост.

На 28 и 29 юли 2017 година, от 09:00 до 17:30 часа, в Исторически музей-Панагюрище ще бъде представена изложба на предмети и книги на именития род в Панагюрище Футекови – Дипчеви, както и родословното дърво на Райна Княгиня и съпруга й Васил Дипчев.

На 29 юли 2017 година, от 09:00 часа в църквата „Свети Георги“ ще бъде отслужена панихида в памет на Райна Княгиня и митрополит Димитър Дамаскин.

В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя на гроба на Райна Княгиня в къща музей „Райна Княгиня“ и пред паметната плоча на митрополит Дамаскин на Стената на славата в двора на Исторически музей-Панагюрище.

От 11:00 часа в Исторически музей-Панагюрище, нови факти за живота и делото на Райна Княгиня и митрополит Димитър Дамаскин Валешко-Струмишки (Димитър Дипчев) ще представят Здравчо Здравчев – председател на Родов комитет „Райна Княгиня“ и доц. д-р Атанас Шопов – директор на историческия музей.

***

РАЙНА ПОПГЕОРГИЕВА ФУТЕКОВА / РАЙНА КНЯГИНЯ


Райна Попгеоргиева Футекова е родена в Панагюрище.

Завършва женското класно училище в родния си град и Старозагорското педагогическо училище като стипендиантка на панагюрското читалище „Виделина“

От 1874 година е учителка в Панагюрище и основава девическо дружество „Китка“.

Участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. След избухване на въстанието развява знамето на Четвърти революционен окръг при тържественото му освещаване и участва в сражението при Балабанова кория.

След погрома е арестувана и инквизирана от поробителите. Руският княз Церетелев се застъпва за нея и я изпраща в Москва, където завършва училище за акушерки.

Написва и публикува своята „Автобиография“, която е ценен документ за онова буреносно време.

Завръща се в България като една от първите дипломирани акушерки.

Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище от 6 септември 1891 година до 18 октомври 1893 година. По-късно семейството се преселва в София.

Райна Попгеоргиева Футекова е майка на петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър.

Умира на 29 юли 1917 година на 61 годишна възраст.

***

МИТРОПОЛИТ ДИМИТЪР ДАМАСКИН ВЕЛЕШКО-СТРУМИШКИ / ДИМИТЪР ДИПЧЕВ


Димитър Иванов Дипчев е роден през 1817 година в Панагюрище.

Учи в местното училище, в Рилския манастир, Мелник и Богословското училище на остров Халки.

Деен участник в борбата за църковна независимост, председател на новообразуваната българска църковна община в Пловдив, учител в новооткритата Пловдивска духовна семинария.

През 1872 година е избран за митрополит на Велешката епархия, а от 1875 година е член на Светия Синод при Българската екзархия в Цариград.

Оставя в ръкопис на гръцки език автобиографични бележки, сбирка от различни нрави и обичаи в разни места на България и описания на Рилския манастир. Участва в преводи на сборника „Неделни и празнични слова и поучения“ (1868 година), издаден от Христо Г. Данов.

Умира през 1877 година в Араповския манастир край Асеновград.

Източник: Панагюрска енциклопедия