Идентификация



Международният младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ бе официално открит Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


„Пъстрота изпълни Панагюрище! Пъстрота от младост, красота и талант!

Уважаеми участници, ръководители, хореографи от България, Еквадор, Индия, Словакия, Украйна, жители и гости на Панагюрище,

Добре дошли на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, 2017 година.

Казват, че танцът е скритият език на душата. Изкуство на движението, изкуство без граници, защото посланията му са универсални, а идеите – хуманни.

Народното творчество е носител на най-ценното наследство на всеки народ – неговата идентичност, а вие сте нейни истински пазители днес.

Благодаря Ви най-сърдечно за възможността тези дни всички заедно да съградим поредния „пъстър мост“ между традициите на нас хората – символ на съединение, мир и красота.

С почитта към корените си, със загадъчната си сила, със своята емоционална наситеност, народните танци тези дни ще бъдат универсалният посланик на човечеството, посланик на Панагюрище, надарен с мисията да проповядва за един по-добър свят. Пъстър свят на човещина, разбирателство и топлота, защото това е уникалността на света, в който живеем, еднакви и различни, споделяйки общочовешки ценности, но съхранявайки националната си идентичност!

Уважаеми участници от България, Еквадор, Индия, Словакия, Украйна,

Щастлива съм, че всички ние днес се обединяваме около идеята за единение на различните народи по света, опознавайки културата си.

Езикът на „танца на народите” – това е езикът на дружбата.

Нека дружбата е силата на идеала, който ще ни ръководи през дните на Четвъртия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“.

Пожелавам успех и обявявам за открит Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, Панагюрище, 2017!“

С тези думи г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище и посланик на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ постави началото на четвъртото издание на фестивала.


Сред гостите на събитието бяха г-н Стефан Мирев – областен управител на област Пазарджик, г-н Христо Калоянов – председател на Общински съвет Панагюрище, кметове на населени места, г-н Росен Богданов – главен секретар на Международната асоциация на националните фолклорни федерации - I.G.F и член на журито на фестивала, г-н Ивайло Иванов  - преподавател  и асистент по хореография  във Висшия свободен университет  „Черноризец храбър“, град Варна и член на журито, директори на образователни и културни институции.


Представители от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра”- село Попинци, с  ръководител Мария Терзийска, Танцов състав „Expresión Latino Americana”  от Еквадор, Танцов състав „Spandan“ от Индия, Танцов състав „Rozmarija“ от Словакия и Танцов състав „Gorytsvit“ от Украйна отправиха сърдечни пожелания към присъстващите и представиха част от своята национална култура в танци.



Официалната церемония продължи със своеобразно дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения на танцьорите от група „Вакали”, с ръководител на състава Явор Дойчинов.


Концертна програма представиха Танцов състав „Expresión Latino Americana”  от Еквадор и Танцов състав „Spandan“ от Индия.


Конкурсната програма във втория ден на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ е с начален час 10:30 часа и ще се проведе голямата зала на Театър Дом-паметник.

Докато членовете на журито провеждат своето заседание за определяне на носителите на наградите, от 16:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник  ще се проведе „Училище за танци“ и конкурс за Мис и Мистър фестивал под наслов „Танцът ни сближава“.

Фестивалът се организира и финансира от Община Панагюрище. Финансово подпомогнала фестивала е фирма „Оптикс” АД, с изпълнителен директор инж. Иван Чолаков.

Последно променен на Неделя, 16 Юли 2017 20:38