Професионално жури ще оценява изпълненията на участниците в Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Със запалване на фестивалния огън ще бъде поставено началото на четвъртото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, Панагюрище‘ 2017.

Официалното откриване на международния фестивал ще се състои на 16 юли 2017 година, от 19:00 часа на площад „20-ти април“ в Панагюрище. Специални гости ще бъдат група „Вакали“. Репертоарът на групата представлява своеобразно дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения, които интерпретират българските ритми и неравноделни размери със съвременните изразни средства на музиката и танца. „Вакали“ означава разпалващи и се отнася за чувства и емоции, предизвикани в публиката от разтърсващ саунд и атрактивна танцова лексика.

Минути преди официалното откриване, танцовите състави по традиция ще дефилират от площад „Райна Княгиня“ до площад „20-ти април“.

Конкурсната програма на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ ще се проведе на 17 юли 2017 година от 10:30 часа.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури.

Председател на журито:

Росен Богданов - генерален секретар на Международната фолклорна асоциация на националните фолклорни федерации; художествен ръководител на ансамбъл „Завет”; завършил хореография и фолклорно изкуство; носител на престижната награда „Оскар” за фолклор през 2013 година, която се връчва всяка година само на 5 човека от целия свят; журирал на международни фестивали в Беларус, Русия, Италия и Румъния и редица фестивали в България.

Членове на журито:

Асен Павловзавършил специалност „Хореографска режисура” в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив; преподавател по български танци в Националното училище за танцово изкуство; носител на наградата „Сребърна Лира”; от 1993 година е художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари” - София, а от 1997 година - на детския ансамбъл „Чинарче” - село Казичене; бил е и главен хореограф на ансамбъл „Гоце Делчев” – София; успоредно с преподавателската си ангажираност той се изявява в широк кръг артистични прояви: изпълнител на главна роля във филма „Аз, Хамлет”, с режисьор Грег Хоуч (1999), хореограф и изпълнител в музикалния спектакъл „Друмища български” на БНТ с режисьор Зоя Касамакова, хореограф и солист в спектакъла „Орфей и Евридика” с трупата на Лили Игнатова (2002), хореограф в предаването „Български уроци” на БНТ.

Ивайло Иванов - асистент по хореография; преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“; преподавател по хореография в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“; от 2007 година  - хореограф на Академичен танцов театър при Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“; носител на първа награда на Национален конкурс „Орфеево изворче“; носител на първа награда от Национален конкурс да надиграване „Златна гега“; носител на Награда на министерство на образованието „Неофит Рилски“ за високо професионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса  в развитието на образователното дело в България /2014 година/; бил е член на жури на Национален танцов конкурс „Златна гега“, на Фестивала за съвременни танци „Враца танцува“, на Национален танцов конкурс „България танцува“ 2013.

Критериите, по които журито ще оценява участниците са:

1. Техника на изпълнение

-  техниката на изпълнение;

-  оригиналността на интерпретацията;

-  синхрон;

2. Композиция (хореография)

-  избора на танцувалните елементи и тяхната композиция;

-  рисунък на танца;

-  стил и характер на изпълнението;

3. Имидж

-  сценично /актьорско присъствие на изпълнителите/;

-  оценяване на костюма;

-  реквизита и грима в съответствие с идеята и стила на хореографията.

Община Панагюрище осигурява следните награди:

- Специална награда – ГРАН ПРИ – 1 000 лева, плакет и диплом;

- Първо място  – 700 лева, плакет и диплом;

- Второ място –  500 лева, плакет и диплом;

- Трето място –  300 лева, плакет и диплом;

- Награда на Община Панагюрище – 200 лева, плакет и диплом.

Всички участници във фестивала получават грамота за участие.

Докато членовете на журито провеждат своето заседание за определяне на носителите на наградите, на площад „20-ти април“ от 16:00 часа ще се проведе „Училище за танци“ и конкурс за Мис и Мистър фестивал под наслов „Танцът ни сближава“.

Награждаването и гала-концертът на победителите на четвъртото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ са с начален час 18:00 часа. Концертната програма ще продължи с изпълнения на танцовите състави от Словакия и Украйна.