Заместник-кметът Матанова участва в дискусия на тема: „Отглеждане на грамотно поколение чрез четенето – пресечни точки и ползотворно сътрудничество“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Днес в Панагюрище се проведе дискусия на тема: „Отглеждане на грамотно поколение чрез четенето – пресечни точки и ползотворно сътрудничество”.

Дискусията бе организирана от ОУ „Проф. Марин Дринов“ и Фондация „Детска книга“ и е част от петото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“.

Фондация „Детски книги“ е организатор на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“, която се провежда от 2013 година и е единствената в България, в която жури са самите деца. Чрез нея читателите на възраст от 6 до 15 години имат възможност да се срещнат с модерната детско-юношеска художествена литература, издадена в предходната на гласуването календарна година.

По време на четвъртото издание на „Бисерче вълшебно“ през 2016 година бе проведена Посланическа кампания „Активни бисерчета“. Екипът от „Активни бисерчета“ от ОУ „Проф. Марин Дринов“ в Панагюрище се оказва сред най-активните и печели наградата – посещение на българския детски автор Никола Райков в училището. Фондация „Детски книги“ избира Втората посланическа кампания „Активни бисерчета“ да стартира на 7 март 2017 година в Панагюрище именно заради активността на учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“.


Дискусионната среща „Отглеждане на грамотно поколение чрез четенето – пресечни точки и ползотворно сътрудничество” бе открита от г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Панагюрище, която с вълнение сподели: „Учениците на ОУ „Проф. Марин Дринов“ са днешните организатори на тази среща, защото тяхната активност е определила за печелившо училището им за популяризиране на Наградата.“

„За всички нас – Община, ръководители на институциите, учители, родители, медии е важно тази наша благодарност да стигне до децата и да успеем да им покажем, че няма нищо по-вълнуващо, по-развиващо въображението, по-насърчаващо опознаването на света от книгата.“, допълни заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова.

Матанова подари на Фондация „Детски книги“, на ОУ „Проф. Марин Дринов“ и на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ книги, финансирани по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.

Сред гостите на събитието бяха още г-жа Албена Димитрова – старши експерт по начално образование в РУО-Пазарджик, г-жа Марияна Гигова – старши експерт по предучилищно образование в РУО-Пазарджик, директори и учители от училища и детски градини, г-н Стефан Рапонджиев – директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов“, експерти от Общинска администрация, родители и медии.


Опитът и инициативите за насърчаване четенето сред учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“ представи директорът на училището г-жа Екатерина Футекова.

За ролята на училищната библиотека за насърчаване на четенето и участието на учениците от ОУ „Проф. Марин Дринов“ сподели училищният библиотекар Неделка Ралчева.


Наградата „Бисерче вълшебно“ като метод за насърчаване на детското четене презентира председателят на Фондация „Детска книга“ Валентина Стоева.

В заключение, заместник-кметът Галина Матанова отправи предизвикателство към всички училища и детски градини да се включат активно в кампанията за насърчаване на активното четене, а като награда Община Панагюрище ще подари на победителя с най-много читатели театрална постановка от български автор по избор на учениците или куклен театър за децата от детските градини.

Последно променен на Понеделник, 06 Март 2017 18:48