Идентификация



„Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела“ е в разгара си Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


При изключително засилен интерес протичат заниманията, включени в Общинската програма за лятна работа с деца и ученици за 2016 година „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела“.

Програмата е разработена от ресор „Хуманитарни дейности“ в Община Панагюрище въз основа на направените изводи и набелязани задачи във връзка с извънкласни форми за работа и ангажиране на свободното време на децата през летните сезони.

Организатори на мероприятията в програмата са Община Панагюрище и Обединен детски комплекс.

Съорганизатори - Исторически музей – Панагюрище; Общинска библиотека „Стоян Дринов”; Клуб по теакуон-до „ОДИН“; Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци; Народно читалище „Пробуда-1872“, село Баня;  Народно читалище „Никола Й. Вапцаров-1927“, село Бъта; Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище; Народно читалище „Ванчо Пашов-1884“, село Поибрене; Народно читалище „Васил Левски-1925“, село Елшица и Център за обществена подкрепа „Зора”.

До този момент в различните инициативи по програмата се включиха над 300 деца.


Обединен детски комплекс – Панагюрище е отворен всеки делничен ден от 9:00 до 13:00 часа за разнообразни занимания по интереси – спорт за всички, различни игри и забавления сред природата, приложна информатика, запознаване със славното историческо минало на Панагюрище и посещение на музеи и исторически места, запознаване с традициите на празника „Еньовден“, изучаване Вечните песни на България, различни състезания – „Знам и мога“, „Риболов“, „Читателски маратон“, различни арт занимания, рисуване сред природата, драматизации и разказване на приказки, детска дискотека, туристически излети, походи, пикник. Заниманията за деца и ученици в Обединен детски комплекс продължават с екскурзия до град Пловдив, плувно лято в басейн „Lido” в град Панагюрище. През цялото лято се провежда фотоконкурс „Хвани на фокус красотата на природата“, а през месец септември ще бъде подредена изложба на рисунки, фотографии и композиции от природни материали, изработени по време на лятната работа.

Ръководители на групите в Обединен детски комплекс – Панагюрище са Иванка Тодева, Надежда Оловенекова, Николай Карагьозов, Маргарита Паланкалиева, Иван Иванов, Богдана Шишкова.


Общинска библиотека „Стоян Дринов“ организира лятна седмица за деца и ученици, като от 4 до 8 юли всички желаещи имаха възможността да се включат в различни занимания.

50 деца рисуваха и четоха заедно сред природата в първия ден от лятната седмица за деца и ученици. В „Малък детски театър по любими детски произведения в библиотеката“ 15 деца, заедно с директора Стефан Рапонджиев, се превърнаха в актьори и заедно изиграха любимите си приказки. В третия ден от лятната седмица за деца в библиотека 15 деца твориха в „Творческа работилница“. Седмицата продължи с фотошкола, дигитална изложба на заснети снимки в сайта на библиотеката „Панагюрище през моя обектив“ и прожекции на филми.


Лятната ваканционна програма за деца и ученици, организирана от Исторически музей-Панагюрище стартира с много усмивки и веселие. Дворът на Природонаучния музей се изпълни с деца, които оцветяваха къщички за птици, рисуваха цветни рисунки на асфалт, играха на старите забавни игри „Сляпа баба“, „Кральо-портальо“, „Дама“, „Виждам те – гледам те“, „Държави и континенти“. През втория ден на лятната ваканционна програма, децата гледаха на филм историческата възстановка „Мъжество и саможертва”, след което се запознаха с част от оръжията на въстаниците, предоставени от  РК „Традиция”, град Панагюрище, и оцветяваха гипсови отливки на къща музей „Райна Княгиня”. В „Екскурзовод за един ден“ се превърнаха децата в последния ден на ваканционната програма, организирана от Исторически музей – Панагюрище. Ръководители на заниманията бяха Светла Узунова, Петя Маноилова и Сабина Барзекова.


В Общинската програма за лятна работа с деца и ученици „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела“ и тази година са включени заниманията в Център за обществена подкрепа „Зора“. Всеки петък децата имат възможността да изявят таланта си в различни ателиета – „Сготви, хапни“, „Природа и фотография“, „Мода, стил, красота“, „Спорт и здраве“, „Приложни изкуства“. Ръководители на заниманията по група са Дидка Поибренска, Радослава Златанова, Миглена Янкова-Джунова, Кънчо Гюнов, Неделка Керкенякова, Мария Вълнева.

От 1 юни 2016 година, всеки вторник и четвъртък, в залата над Китайския магазин на улица „Райна Княгиня“ стартира Кик Бокс Ваканция, организирана от Таекуон-до клуб „Один“. Заниманията ще продължат до 31 август 2016 година. Ръководител на Кик Бокс Ваканцията е Здравко Еров.


На 4 юли 2016 година отвори врати Общинската база „Ученически лагер“ в село Панагюрски колонии за първата лагерна смяна „Академия за приключения“. Програмата на първа лагерна смяна включва разнообразни приключения - скаутски умения, разучаване игрите на мама и тате, баба и дядо, спортни турнири и конкурси, клуб „Млад изследовател“, ориентиране в природата и още много приключения сред природата. В първа лагерна смяна лагеруват 43 деца. Началник смяна е Мария Куртакова – преподавател в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Смяната е с продължителност от 10 дни и приключва на 14 юли 2016 година.

Разнообразни и интересни занимания с децата се провеждат и в читалищата на населените места на общината.


В Народно читалище „Искра – 1872” в село Попинци, под ръководството на Донка Шопова и Мария Терзийска, бе провеждано „Лято в библиотеката” и Занимания по народни танци. През месец юни децата имаха възможността да четат приказки, рисуват, творят, аранжират цветя, да играят на забавни игри и да танцуват народни танци.

В Народно читалище „Пробуда – 1872”, село Баня, ръководителите Радка Мутева и Костадин Вранчев са заложили на лятно четене в библиотеката, рецитиране на любими стихове, разнообразни конкурси, лятно кино, спорт, забавни игри, оцветяване на книжки и плувно лято на минералния басейн в село Баня.

В Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927”, село Бъта, децата имат възможността да играят на образователни игри, да четат и попълват читателски дневник, да участват в Парада на домашните любимци. До края на месец юли предстои да се запознаят с празниците и обичаите на село Бъта, да четат още много приказки с поуки. А в Целодневна детска градина „Надежда” е отворена лятна читалня Ръководител на заниманията за деца и ученици е Жечка Сиводошева.

В Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1912“, село Оборище, децата четат любими приказки, рисуват героите им, играят „Домино“ и „Не се сърди, човече“, запознават се с различни обичаи и песни от региона. Малките читатели се подготвят за концерт „Довиждане лято, здравей училище”, като разучават стихчета, етюди, песни и танци. Ръководител на заниманията е секретарят на читалището Маргарина Наплатанова. В неделя от 15:30 до 17:30 часа Петър Немски провежда уроци по български народни танци в различни възрастови групи.

Лятно училище в библиотеката бе открито на 1 юли 2016 година в село Поибрене. В Народно читалище „Ванчо Пашов – 1884” децата, заедно с Величка Пандурова четат български народни приказки и стихотворения и се разучават български народни танци и етно танци. Провеждат се и тихи игри – „Шах“, „Табла“ и „Домино“. В края на месец юли, планинският спасител Стоя Тодоров ще проведе на открито в гората урок за планинари „Как да оцелеем на открито в природата“.

В Народно читалище „Васил Левски – 1925”, село Елшица, секретарят Гинка Томева провежда лятно четене на открито. Децата разучават занимателни игри „От времето на моята баба”, рисуват на асфалт, играят на стадиона и в парка, рисуват върху балони, създават анимирани рисунки на компютър.

Всеки вторник и четвъртък, секретарят на Народно читалище „Христо Ботев – 1927”, село Левски, Светлана Караджова провежда четене на детски приказки, помага на децата да разучат нови забавни игри, рисуват. Заедно събират налични материали и описания на обичаите и традициите на населеното място.


Общинската програма за лятна работа с деца и ученици за 2016 година „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела“ продължава през месеците юли, август и септември – до началото на учебната година. Групите и клубовете по интереси са сформирани така, че децата и учениците от различните възрасти да могат да открият по нещо интересно и полезно за себе си и да прекарат пълноценно времето си през лятната ваканция.

Последно променен на Вторник, 12 Юли 2016 14:22