Идентификация



Фонтанът в центъра на Панагюрище е сред най-посещаваните атракции Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Всеки петък и събота, от 21:30 часа, жителите и гостите на Панагюрище имат възможността да се наслаждават на съчетанието от звук, музика, светлина и специална хореография на водните ефекти на фонтана пред сградата на Община Панагюрище.

Пеещият фонтан бе официално открит на 18 август 2015 година с невероятно звуково, музикално и светлинно шоу.

Фонтанът в центъра на града е конструиран с динамично управление на водните ефекти, осветлението и хореографията върху музикален съпровод. Разполага с над 30 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция. 150 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на 37 помпи, 150 дюзи, 100 прожектора и дължина на положения кабел 4 км. Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика.

Изграденият воден ефект тип „ДРАКОН“ на първи ред на водното огледало е с динамичен воден ефект с LED осветление, линейна стена с индивидуално управляеми елементи, които позволяват изписване на различни графични фигури, с водни струи, насочени вертикално нагоре с височина 4 метра и синхронизиран за работа с музика. Второто приложение на водния ефект тип „ДРАКОН“ е Воден прожекционен екран за лазерно шоу, синхронизирано с работата на фонтана. Върху водната завеса ще могат да бъдат прожектирани видео клипове с лазер с подходяща мощност, който е разположен срещу фасадата на Общината. На втори ред водни ефекти са разположени 4 модула тип „ОБЛАК МЪГЛА“, разположени в една линия пред воден ефект топ „ДРАКОН“, с индивидуално управление на всеки. Дюзата на този воден ефект формира вертикална фино дифузирана струя от водни капчици, които изглеждат като водна мъгла. Осветен с LED осветление през нощта, този ефект създава красиви и обемни светлинни кълба с височина 3 метра. В противоположните краища на водното огледало, насочени към центъра с определен ъгъл, са разположени други два модула с воден ефект „АРКА“. Те са с максимална височина на водната струя 4,5 метра. По средата на втория ред модули е разположен модул с воден ефект „Централна S Jet” с вертикална водна струя с височина 6 до 8 метра, която условно определя центъра на водното огледало. На трети ред са разположени 6 модула с воден ефект тип „ПИРУЕТ“. Дюзата на всеки от тях формира вертикални водни струи, които се завъртат и образуват водна спирала и с промяната на височината променят и радиуса на ефекта. Максималната височина на водната струя е 2,5 метра.

В процес на експлоатация на музикалния фонтан програмата ще бъде надграждана, като ще бъдат наслагвани и нови композиции.