Идентификация



В Панагюрище ще бъде представена книгата „Каймакъ-Чаланъ” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


По покана на кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, на 5 юли 2016 година /вторник/, от 17:30 часа, в голямата зала на Театър Дом-паметник ще бъде представена книгата „Каймакъ-Чаланъ” на президента на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов.

„Каймакъ-Чаланъ” e двутомна книга за героизма и безсмъртието на българите участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката водена през септември-октомври 1916 година на връх Каймак-Чалан.

Книгата е плод на дългогодишните изследвания на президента на Агенция и Радио „Фокус” Красимир Узунов.

„Каймакъ-Чаланъ” се състои от няколко части, които включват описание на наименованието Каймак-Чалан, Вместо предисловие, Прелюдия, Дневникът, който разкрива ден по ден случващото се на върха от 16 август до 5 октомври 1916 година, с добавен 11 октомври 2013 година. Също така в съдържанието са залегнали Епилог, Географски показалец на имената на населените места, планините и реките, използвани в книгата „Каймакъ-Чаланъ“, Азбучен показалец на имената на командващи, командири и офицери, използвани в книгата. Книгата на Красимир Узунов завършва с Рецензия на проф. д-р Пламен Павлов и коментари от доц. Соня Пенкова, Красимир Каракачанов, инж. Койчо Русев, проф. Божидар Димитров, инж. Никола Трифонов Христов, внук на командира на 11-ти пехотен Сливенски полк, полковник Никола Христов, последен коментар пише неговата съпруга Татяна Узунова.

В „Каймакъ-Чаланъ” авторът разказва ден по ден водените сражения на чутовния връх, описва и придава атмосферата от метеорологичните условия, драматизмът от случващото се и бойните действия.

Каймак-Чалан е най-високият връх на Нидже планина. Намира се на самата граница между Гърция и Македония. В превод от турски език неговото име означава Връх на върхищата или Господар на върховете, тъй като властва над цялата безкрайна бездна от безименните възвишения, коти и връхчета, която започва от Старков гроб и Мала Нидже на запад и стига до Кравица и Добро поле на изток”, така описва върха Красимир Узунов.

„Каймакъ-Чаланъ” е клетва на паметта на тези, които се превърнаха във вечни часови на Каймак-Чалан и се сляха завинаги с вятъра, с изгорената пръст и ранените скали.

Тази книга е преклонение пред подвига на тези, които слязоха от върха, не го забравиха до края на дните си и всяка нощ чуваха барабанния огън и гласовете на мъртвите си другари.

Тази книга е дълбок поклон пред паметта и святата история на България. История, която е обречена да се твори на върхове“, пише Красимир Узунов.

Последно променен на Петък, 01 Юли 2016 12:38