Идентификация



Днес официално бе открит Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Днес (19 октомври 2014 година), деня на покровителя на православния български народ Свети Иван Рилски*, в Панагюрище официално бе открит Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, реализиран по проект „С мисъл за теб“ по Договор № BG051РО001-5.2.12-0041-С0001 схема BG051PO001 - 5.2.12 –„Да не изоставяме нито едно дете”, Компонент 2: „Разкриване на социални услуги в общността”, финансиран Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси».


Събитието започна с Тържествен водосвет, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов.

Заместник-кметът “Хуманитарни дейности” на община Панагюрище г-жа Галина Матанова приветства присъстващите, благодари сърдечно за отзивчивостта на всички гости уважили поканата на Общината и изрази увереността си, че това е искрен знак за гражданско отношение и готовност за партньорство на новата услуга.

„Благодаря на социалните партньори – Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция “Закрила на детето”, Агенция “Социално подпомагане”, Областна дирекция „Социално подпомагане“, за постигнатото. Изградената социална инфраструктура и новата услуга, която откриваме, са показател за социалната отговорност и чувствителност между всички участници в процеса на деинституализация на грижите за деца и младежи. Усилията ни са насочени към осигуряване на условия, в които децата и младежите да се развиват социално активни в подкрепяща среда, която да стимулира пълноценното им участие в обществото.

Дължим им подкрепа! Вярвам, че екипът ще им дари внимание, любов, топлина, сигурност и качествена емоционална връзка с възрастен човек.“, каза още г-жа Матанова.

На откриването на ЦНСТ за деца и младежи присъстваха зам.-областният управител г-жа Диана Варникова-Милчева, директорът на Областна дирекция “Социално подпомагане” г-жа Цветелина Арапова, общински съветници, председателят и членове на Лайънс клуб – Панагюрище, представител на „Оптикс“ АД, директори на образователни и социални институции в града, медии и граждани.

След официалното прерязване на лентата от зам.-областният управител г-жа Диана Варникова-Милчева, директорът на Областна дирекция “Социално подпомагане” г-жа Цветелина Арапова и зам.-кметът на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, гостите бяха запознати с етапите на проекта, представени от експерт социални дейности в община Панагюрище г-жа Нонка Филина.


Центърът разполага с три апартамента, два от които с по две стаи и един с три, обзаведени с много вкус. Всеки от апартаментите разполага с баня и тоалетна и собствен вход. В сградата има кухня и трапезария, голям хол, санитарни и сервизни помещения. В двора са разположени различни съоръжения за игра на децата на открито. В Центъра могат да бъдат настанени 12+2 деца и младежи. За тях ще се грижи добре обучен персонал от 11 служители. Управител е Людмила Иванова. В екипът са още Христина Иванова, Ана Бакърджиева, Иванка Дюлгярова, Зоя Новакова, Нонка Дашева, Петя Гоешкова, Радка Мърхова и Цонка Стойковска, Моника Караколева и Дончо Дончев.

Официално откритият днес Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Панагюрище е първият открит дом от общо седем, започнати на територията на област Пазарджик.


* Днес - 19 октомври, почитаме Св. Иван Рилски, покровител на българския народ. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патрон на българските будители.

Последно променен на Понеделник, 20 Октомври 2014 11:55