Идентификация



Поредица от инициативи за Деня на българската община в Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

С поредица от инициативи бе отбелязан тази година Деня на българската община – 12 октомври, в Панагюрище.

В навечерието на празника, в петък (10 октомври), Общински съвет – Панагюрище и всичките осем кметства на населени места на територията на общината получиха поздравителни адреси от ръководството на община Панагюрище. Кметствата получиха като подарък и един от държавните символи на Република България – националният трикольор, както и знамето на Европейския съюз.

Днес (13 октомври) отбелязването на Деня на българската община продължи от 11:00 часа с “Час по сътрудничество с младите хора”. По покана на кмета на общината г-н Никола Белишки, неговите заместници г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, и секретаря на Общината г-жа Иванка Димитрова, ученици от Основно училище “Проф. Марин Дринов”, Основно училище "Двайсти април”, Средно общообразователно училище “Нешо Бончев” и Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в града, посетиха общинската администрация в Панагюрище и се запознаха отблизо с работата на ръководството на общината. Първоначално бе проведена обща среща в Сесийната зала в сградата на Общината, където на свои общи заседания представителите на законодателната и изпълнителната власт взимат важни решения за развитието на града и общината. В рамките на тази среща представителите на ОУ “Проф. Марин Дринов” Марина Зайкова, Николина Велчева и Гергана Дончева, на ОУ “Двайсти април” Габриела Асенова, Станислав Футеков и Петър Василев, на СОУ “Нешо Бончев” Симона Кръстева, Стойко Вангелов и Никола Кроснаров и на ПГИТМТ Екатерина Табанджова, Ганчо Воденичаров и Илия Стойнов, зададоха въпроси по проблеми, които вълнуват тях и съучениците им. Питанията бяха свързани с етапа на изграждане язовир Луда Яна и многофункционалната спортна зала, изпълнението на проектите във ВиК сектора, изграждането на регионалната система за управление на отпадъци, обновяването на централната градска част, във връзка с реализиране проекта “Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот”, бъдещето на Многопрофилна болница за активно лечение “Събо Николов” след приватизацията й.

Бяха засегнати изключително важните теми, свързани с образователната и социалната политика на Общината и реализираните проекти в тези сфери. Отговорът на Ръководството на общината на поставения въпрос “Кой е бил най-трудният проблем, който сте решавали?” се обедини около тезата, че трудности могат да бъдат срещани при решаването на всеки проблем, но важното е, че зад проблемите стоят хората с техните съдби и затова е важно да се търси решение за всеки отделен случай.

Веднага след общата среща учениците се запознаха с работата на кметския екип и секретаря на Община Панагюрище по кабинети.

В приемния ден на кмета на община Панагюрище, от 14:00 часа днес, бяха приети от г-н Белишки повече от 15 граждани, които потърсиха съдействие при решаването на въпроси от личен и обществен характер. Прием на граждани в този ден имаха и заместник-кметовете г-жа Матанова и г-н Павлов, които изслушаха проблемите на още десет жители на община Панагюрище.

По покана на Общински съвет – Панагюрище, от 16:00 часа, г-н Филип Калбуров - бивш председател на Общинския съвет в Панагюрище, ще представи книгата си “Съветникът”, в която са събрани документи, материали, спомени и снимки от четирите мандата, в които той е бил в местния законодателен орган. С Ден на отворените врати, отново посветен на Деня на българската община, организиран от Общински съвет – Панагюрище, ще приключи днешният работен ден в сградата на Общината. Предстои всички граждани, които желаят да се запознаят с работата на постоянните комисии на общинския съвет, да се включат в техните заседания в Заседателна зала, от 17:00 часа. Денят на отворените врати на Общински съвет – Панагюрище ще се проведе съвместно с Общински младежки парламент, който бе учреден през месец ноември 2012 година като консултативен орган към кмета на общината.