Идентификация



Панагюрище днес отбеляза 129 години от обявяване на Съединението в града Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

С благодарствен молебен, отслужен в църквата “Света Богородица” от Негово Всеблагоговейнство протойерей  Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия, бе отбелязана 129-та годишнина от обявяването на Съединението в Панагюрище. Със свещ в ръка и благодарност в мислите си се поклониха пред подвига на дедите ни кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, неговите заместници - г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, служители на общинската администрация, гости и жители на града.


“Днес сме се събрали тук, в този православен храм, за да отдадем дължимото на героите от съединисткото движение. Сега на нас ни е нужно едно ново Съединение в широкия морално-политически смисъл на думата, което е преди всичко път към нас самите, към преоткриването, към развитието и към отстояването на нашата национална идентичност в голямото многонационално, мултикултурно семейство на обединена Европа.” – отбеляза в словото си директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов. Той припомни основните моменти, свързани със обявяването на Съединението в Панагюрище. Доц. Шопов подчерта значимостта  на историческата акция, която започва на 2 септември 1885 година в Панагюрище и я определи като “сериозно замислено дело на зрели и решителни хора.”

В новата политическа история на България Съединението на Княжество България и Източна Румелия е едно от първите значителни събития след освобождението, което поставя нов етап в самостоятелното държавно развитие. Панагюрци активно се включват в движението за обединение, като на 2 септември, дни преди обявената дата, без да чакат нареждане от сформирания Централен комитет, вземат решение за сваляне на румелийската власт и обявяват Съединението в Панагюрище. Знамето, символ на обединението, е издигнато в Панагюрище от Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков. Техни сподвижници са Стефан Щърбанов, Ильо Радивчев, Ганчо Перфанов, Стефан Станчев, Тодор Шопов и много други патриоти от Панагюрище и региона.