Идентификация



Тази година носител на наградата “Любородие” е Регионален клуб “Традиция” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Регионален клуб “Традиция” – Панагюрище стана носител на наградата за краеведческа дейност “Любородие” за 2014 година.

За носители на престижната награда членовете на Регионален клуб “Традиция” – Панагюрище бяха определени от комисия, назначена със заповед на кмета на общината г-н Никола Белишки, в състав: председател заместник-кметът “Хуманитарни дейности” г-жа Галина Матанова и членове – г-жа Минка Ланджева, директор на Основно училище “Двайсти април”, доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей, Панагюрище, г-жа Недялка Наплатанова – председател на постоянната комисия по образование, култура, младежки дейности и спорт на Общински съвет – Панагюрище и инж. Теменужка Шишкова – председател на Училищното настоятелство на Основно училище “Двайсти април”. Наградата “Любородие” бе присъдена на клуба за значимостта на цялостния краеведски труд, свързан с проучване на воинската и революционна история на Панагюрище и региона, изработване на униформи от различните етапи на славното българско минало, издирване и реставриране на характерни оръжия от историческото минало на страната ни и на панагюрския край и многобройните традиционни възстановки на исторически събития и участия в тържествени чествания на бележити дати, както в Панагюрище, така и на регионално и национално ниво.

Наградата за краеведческа дейност “Любородие” за 2014 година (плакет, диплом  и парична сума) бе връчена от заместник-кмета на община Панагюрище г-жа Галина Матанова на 16 април 2014 година в Народно читалище “Виделина – 1865” по време на тържественото честване на 45-та годишнина от създаването на Основно училище “Двайсти април”.

Регионален клуб “Традиция” – Панагюрище е учреден на 12 май 2001 година. Тогава той приема да носи името на майстора на черешовите топчета през Априлското въстание от 1876 година Стоил Финджеков – Топчията. Членовете на клуба днес са 31 от градовете Панагюрище, Пазарджик, Пловдив и София. В своята дейност клубът неотклонно следва целите на Националното дружество “Традиция”, които са насочени към издирване, съхраняване и популяризиране на националните традиции във въоръжените сили и в силите на вътрешната сигурност, чрез осъществяване на широка просветна дейност, опазване на българското културно-историческо наследство, подпомагане дейността на местните музеи в тясно сътрудничество и взаимодействие с държавните и обществени органи и организации.

Клуб “Традиция” – Панагюрище е сред водещите регионални клубове на Национално дружество “Традиция”. През 2006 година е осветено знамето на клуба, дарено от “Оптикоелектрон груп” АД. Проведена е изложба на историческо оръжие и милитария в Исторически музей – Панагюрище и е открит мемориален знак на патрона на клуба на едноименната улица в града. Проведена е и първата военно-историческа възстановка  на епизоди от отбраната на Панагюрище по време на Априлското въстание.

С изключителното финансово съдействие и съпричастност на Общинска администрация, Ръководството на община Панагюрище, Исторически музей, Народно читалище “Виделина – 1865”, членовете на клуба заедно с Женско дружество “Райна Княгиня” и Обединен детски комплекс вече седем поредни години провеждат историческия спектакъл-възстановка “Мъжество и саможертва”.

Членовете на клуб “Традиция” – Панагюрище разполагат с над 100 различни комплекта лични български и чуждестранни униформи от епохата на национално-освободителното движение на българския народ против турското робство до Втората световна война и съответстващото на униформите автентично снаряжение, въоръжение и аксесоари. Богатият клубен реквизит дава възможност за пълноценно участие в знакови прояви като военно-историческите възстановки на “Заклятието на Оборищенци” в село Баня, отбраната на Дряновския манастир, подвига на Ботевите четници на връх Вола, гибелта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа, боевете на връх Шипка, защитата на Самарското знаме при Стара Загора, щурма на Плевен по време на Руско-турската освободителна война, боевете при Чаталджа от епохата на Балканската война.

Членовете на клуб “Традиция” имат свои публикации по предмета на неговата дейност в местния периодичен печат и в сборника “Панагюрски летописи”, издаван от Градския исторически музей. Създаден е специализиран фонд от литература, видео и фото архив. Ежегодно се издава цветен календар. Клубът е редовен дарител на етнографски, нумизматични и други културно-исторически ценности на Исторически музей – Панагюрище, с цел подпомагане неговите фондове. През годините са организирани пет изложби съвместно с музея. Проведен е ремонт, реставрация, консервация и освежаване на десетки експонати за повишаване тяхната автентичност.

Регионален клуб “Традиция” развива активна международна дейност. От 2008 година е колективен член на Съюза на европейските военно-исторически групи (СЕВИГ) със седалище Виена – Австрия. През 2011 година гости на клуба и общината са били председателят на Съюза на европейските военно-исторически групи генерал-майор Хелмут Еберл и генералният секретар на организацията Михаел Ислингер.  През месец октомври 2012 година десет членна делегация от клуб “Традиция” – Панагюрище участва в поредния конгрес на СЕВИГ в град Маутерн, Австрия. През 2012 и 2013 година представители на клуба взимат участие в международните  военно-исторически фестивали от епохата на Втората световна война “Великата Победа! Май 1945 г.” - Грац, Австрия и “Освобождението на Киев, 1943 г.” – Киев, Украйна.

Регионален клуб “Традиция” е удостоен от УС на НД “Традиция” с грамота и медал ІІ-ра степен “За значим принос в издирването и съхраняването на българските военно исторически традиции” по повод неговия десет годишен юбилей.

Регионален клуб “Традиция” – Панагюрище неотклонно разширява своята дейност за популяризиране на героичните страници от българската история, за да поддържа в сърцата на българите вярата и любовта към Отечеството, а членовете му гордо заявяват: “Ние сме синове и дъщери на храбър и героичен народ и България е само една!!!”.