Идентификация



Възможности за трудова реализация на младежите в община Панагюрище Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

По инициатива на Община Панагюрище и със съдействието на Дирекция “Бюро по труда” вчера (10 април) се проведе среща с младежите до 29-годишна възраст за представяне възможностите за кариерната им реализация във връзка с Националния план за изпълнение на европейската гаранция за младежта 2014-2020г.

Срещата се проведе в Сесийна зала в сградата на Община Панагюрище от 15:00 часа под домакинството на заместник-кмета “Хуманитарни дейности” г-жа Галина Матанова. Присъстваха директорът на Дирекция “Образование, култура, социални и младежки дейности” към общината г-жа Нора Кунчева, служители и стажанти на общинската администрация, ученици от дванадесетите класове на Средно общообразователно училище “Нешо Бончев” и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище и представители на местните медии. Водещ на срещата бе младши експерт “Младежки дейности” в Община Панагюрище г-жа Мария Кочева.

Специалните гости от Дирекция “Бюро по труда” г-жа Цеца Богоева - директор, главен експерт г-жа Галя Бимбашова и младши експерт г-жа Венета Събева представиха пред присъстващите под формата на презентации Националния план за изпълнение на европейската гаранция за младежта 2014-2020г. и възможността за предоставяне на услуги от мрежата на европейските служби за заетост (EURES – портал за трудова мобилност в рамките на Европейския съюз).

В рамките на представените теми стана ясно, че всички младежи и девойки, ненавършили 25 години, ще получават предложения за работа, за продължаване на образованието, за чиракуване или за стаж в рамките на четири месеца след като са останали без работа или са напуснали системата на формалното си образование. Това е предвидено в Националния план и ще се случва независимо дали имат регистрация в Бюрата по труда или не. Ще бъде осъществяван и индивидуален подход към младежите, които не работят, не учат и не са регистрирани в службите по заетост след осъществяване на контакт с тях. Като мерки за насърчаване и подпомагане интеграцията на пазара на труда са предвидени – професионално ориентиране на всеки регистриран безработен младеж; мотивационно обучение; обучение за придобиване на професионална квалификация и/или ключови компетентности, търсени на пазара на труда; предоставяне на субсидии на работодателите за разкриване на работни места за младежи; осигуряване на стажуване на работното място на младежи с образование и квалификация; осигуряване на чиракуване на младежи с ниско равнище на образование и квалификация.


Експертите от Бюрото по труда в Панагюрище отговориха на много въпроси, възникнали по време на презентациите, повечето от които бяха свързани с възможностите, които предоставя мрежата за сътрудничество между службите за заетост в страните от Европейското икономическо пространство EURES (EURopean Employment Services, европейски услуги по заетостта). Агенцията по заетостта в България е член на мрежата EURES. Европейското икономическо пространство включва 27-те страни-членки на Европейския съюз, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Конфедерация Швейцария. В мрежата са включени и партньорски организации – обществени служби по заетост, професионални съюзи, работодателски организации и др. Мрежата е създадена през 1993 година с цел подпомагане мобилността на европейските пазари на труда чрез съдействие от една страна на търсещите работа лица, които желаят да работят в чужбина, от друга – на работодателите, които желаят да наемат работници от чужбина и от трета страна – на търсещите работа лица и работодателите от граничните региони. Мрежата EURES се координира от Европейската комисия.

В края на срещата директорът на Дирекция “Бюро по труда” г-жа Богоева покани младите хора на предвидената за 20 юни 2014 година специализирана борса на труда, която ще се осъществи от Бюрото по труда и местния бизнес.

Община Панагюрище изразява благодарност към Дирекция “Бюро по труда” за оказаното съдействие и подкрепа при реализиране на инициативата.

Последно променен на Петък, 11 Април 2014 13:21