Идентификация



ДЕСЕТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „РОДОЛЮБИЕ” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 


На 12 и 13 април 2014 година (събота и неделя) в Театър Дом-паметник в Панагюрище  ще се проведе десетото юбилейно издание на Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие”.

Бунтовният град Панагюрище и тази година ще посрещне над 400 деца, които ще запеят вечните български патриотични песни. На сцената на Театър Дом-паметника ще бъдат изпълнени и песни за любовта към родината, дома, семейството, и приятелството.

Тази година фестивалът “Родолюбие” се посвещава на 175-тата годишнина от рождението на първия български литературен  критик Нешо Бончев. Националният фестивал се организира от Община Панагюрище и Организационен комитет, със съдействието на Обединен детски комплекс – Панагюрище. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за учебната 2013/2014 година. Фестивалът се финансира от Община Панагюрище и с подкрепата на “Асарел-Медет” АД и “Оптикс” АД.

Патрон на фестивала е Кметът на община Панагюрище  г-н Никола Белишки. Председател на организационния комитет е заместник-кметът „Хуманитарни дейности” г-жа Галина Матанова. Членове: заместник-председател г-жа Нора Кунчева – Директор на дирекция “Образование, култура, социални и младежки дейности” в Общинска администрация, секретар г-жа Магдалена Македонска – гл. експерт “Култура и вероизповедания” в общината, г-жа Недялка Наплатанова – Директор на Обединен детски комплекс – Панагюрище, г-жа Ирина Пелтекова – секретар на Народно читалище “Виделина – 1865”, Панагюрище, г-жа Юлия Богоева – преподавател по музика в Средно общообразователно училище “Нешо Бончев” и в Обединена школа по изкуствата “Евгений Зумпалов”, г-жа Жана Райнова – преподавател по музика в Основно училище “Двайсти април” и в Обединена школа по изкуствата “Евгений Зумпалов” и г-жа Дочка Кацарева – идеен основател на Националния фестивал “Родолюбие”.

В предварително оповестения по регламент срок заявки за участие във фестивала са подали участници от градовете София, Пловдив, Добрич, Тутракан, Кърджали, Мездра, Перник, Кюстендил, Карлово, Казанлък, Хисаря, Стара Загора, Плевен и Силистра.

Общият брой на изпълненията е 140, като в това число се включват изпълнения на вокални групи, дуети и индивидуални изпълнители. Те са разпределени в три възрастови групи:  първа група – 1-4 клас, втора група – 5-8 клас и трета група – 9-12 клас.

Изпълненията на младите таланти ще бъдат оценявани от жури в състав: председател  доц.  Етиен Леви –  български певец и музикален педагог, преподавател към Департамент “Музика” в Нов български университет, консултант и вокален педагог в редица реалити формати, хабилитиран доцент от 2006 година; членове - Светослав Лобошки – един от най-известните автори и аранжор на популярна музика в България и Дочка  Кацарева – литератор, педагог, общественик, идеен основател на Национален фестивал “Родолюбие”.

Конкурсната програма  ще започне на 12 април (събота) в 9:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище с индивидуалните изпълнения на участниците от втора  възрастова група.

Началото на юбилейното издание на фестивала ще бъде поставено в 12:00 часа с празнично шествие на площад “20-ти април”, в което ще се включат Ръководството на община Панагюрище, Организационния комитет, Мажоретен състав “Елинор” при Обединен детски комплекс, Духов оркестър “Делчо Радивчев” при Народно читалище “Виделина – 1865” с ръководител Андреа Манев и всички участници и техните музикални ръководители. В знак на преклонение и признателност към делото на хилядите бележити български патриоти и родолюбци ще бъдат поднесени  цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс “Априлци”.

Кметът на общината официално ще открие десетото юбилейно издание на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие” 2014 в Театър Дом-паметник в  12:30 часа.

След тържественото откриване, конкурсната програма ще продължи в 13:00 часа с изпълненията на участниците от  вокалните групи от трета,  втора и  първа възрастови групи. След представянето на вокалните групи от трите възрастови групи ще бъдат наградени индивидуалните изпълнители от втора възрастова група. По регламент конкурсната програма ще продължи с изпълнения на вокални дуети от втора  възрастова  група, след което ще бъдат класирани и наградени всички вокални групи. Конкурсната програма в първия ден на фестивала ще завърши с изпълнения на вокални дуети и индивидуални  изпълнения на участници от трета възрастова група.

Вторият ден от Десетия национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие” ще започне в 9:00 часа с конкурсна програма на вокални дуети от първа възрастова група, след което ще бъдат наградени вокалните  дуети  от втора и трета възрастови  групи  и индивидуалните изпълнители от трета възрастова група. Конкурсът ще продължи с индивидуалните изпълнения на участниците от първа възрастова група. В 15:00 часа ще бъдат наградени вокалните дуети и индивидуалните изпълнители от първа възрастова група.

Фестивалът “Родолюбие” 2014 ще завърши с връчване на специалната награда “Живият пламък”, наградата на Община Панагюрище, наградата за музикален ръководител на името на изявения учител по музика от Панагюрище Анна Главчева и наградата за сценична реализация. По повод 10-тата годишнина на фестивала Община Панагюрище издаде юбилеен албум, чийто автор е г-жа Дочка Кацарева. Албумът е свързан с историята на фестивала и ще бъде част от подаръците.

Целта на провеждания за десета поредна година национален фестивал в Панагюрище е разпалване на родолюбиви чувства, издигане на националното самочувствие и самосъзнание, популяризиране на българската песен с патриотична насоченост; откриване и изява на млади таланти в певческото изпълнителско изкуство. Наред с основната цел, фестивалът пази спомена за града на Априлци – Панагюрище, като Столица на Свободата. А днес, развивайки се като модерна туристическа дестинация,  Панагюрище е един достоен фестивален център за развитие на културния туризъм в България.