Идентификация



105 години от Независимостта на България Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

 

Община Панагюрище поздравява всички свои жители по повод 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България – 22 септември!

На този ден България чества  едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 година страната ни обявява своята независимост. Този акт става възможен едва 30 години след Освобождението, когато край на Руско-турската война слага   подписаният на 3 март 1878 година Санстефански мирен договор. С провъзгласяването независимостта на България  се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. България става царство и пълноправен участник в международните отношения. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

 

Общинското ръководство кани всички жители на община Панагюрище заедно да отбележим Националния празник на България!

Честването ще започне в 10:30 часа на площад “20-ти април” с тържествено вдигане на националното знаме на Република България. Следва празнично шествие от централния площад до площад “Цар Освободител” с поднасяне на цветя на паметника на Георги Бенковски (пред сградата на поликлиниката). В 11:00 часа на площад “Цар Освободител” ще бъде отслужен Благодарствен молебен, последван от поклонение и поднасяне на венци и цветя. Програмата ще завърши с концерт на мажоретния състав при Средно общообразователно училище “Нешо Бончев”.