Идентификация



Къщата-музей „Райна Княгиня“ в град Панагюрище е най-посещаваният туристически обект в България Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Пореден повод за гордост за жителите на община Панагюрище е публикуваната от интерактивния гид на България ранглиста, в която сред 266 туристически забележителности в България, къщата-музей „Райна Княгиня“ в град Панагюрище е най-посещаваният туристически обект за 2022 година. Проучването е направено съгласно потребителите на мобилното приложение „iLoveBulgaria“ на база сканирания на QR кодове от поставени негови табелки на 100-те национални туристически обекта и обекти на общини партньори, с мобилното приложение.

Къщата музей „Райна Княгиня“ в Панагюрище е родната къща на Райна Футекова -  учителка в девическото училище, която е само на 20 години, когато ушива главното знаме на въстаниците. 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите, тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

Годината на построяване на родната къща на бележитата българка  е 1673 година , а през 1950 година родният дом на Райна Княгиня е превърнат в музей. За над половин век музеят има повече от два милиона посетители - обявен е за паметник на културата с национално значение, включен е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

С това отличие - къщата-музей „Райна Княгиня“ в град Панагюрище е най-посещаваният туристически обект в България, Панагюрище отново се доказва като града, който успешно съчетава богато и неповторимо културно-историческо наследство с модерна, съвременна визия в едно цяло.


Последно променен на Петък, 13 Януари 2023 13:46