Идентификация



Родолюбиви инициативи във всички образователни институции на територията на община Панагюрище по случай 146 години от Априлското въстание Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Образователните институции на територията на община Панагюрище отбелязаха 146 години от Априлската епопея, с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите от април 1876 година, уроци по родолюбие, рецитали, викторини и други родолюбиви инициативи.

С изпълнение на революционни стихотворения и песни се изявиха децата от Детска градина „Райна Княгиня“, а в четвърта подготвителна група се проведе урок по родолюбие.

Музикално-поетичен рецитал „Горди потомци на априлци“ представиха децата от четвърта подготвителна група на Детска градина „Първи юни“, а пред децата от втора, трета и четвърта група бе изнесено патриотично филмово-театрално представление „Приказно Априлско въстание“.

Децата от Детска градина „Пролет“ изразиха почитта и преклонението си към делото на героите от славната Априлска епопея с художествени и музикално-танцови композиции „От векове на векове“ и „Българско дете”, а в трета и четвърта възрастова група се проведе рецитал на тема: „Април чутовен, Април бунтовен“

В Детска градина „Брезичка“ се проведе интерактивен урок „Силата на българския дух“, с участието на децата от подготвителните групи, след което посетиха къща музей „Райна Княгиня”, където поднесоха цветя.

Урок по родолюбие „Пътят към Свободата”се проведе и в Детска градина „Звънче“. Децата от четвърта група посетиха Основно училище „20 април”, за да поздравят учениците и учителите.

Децата от Детска градина „Надежда” с възхита се запознаха с героите от Априлското въстание.

В Детска градина „Мечо пух” децата гледаха презентация на тема „Велики  български революционери”, след което посетиха музеите в града.


Децата от Детска градина „Яна” участваха в „Приказка за Априлското въстание”, след което съвместно с Основно училище „Отец Паисий” поднесоха  цветя пред паметника на геройски загиналите през април 1876.


В годишната програма на тържествата посветени на 146 години от Априлското въстание се включиха и училищата на територията на община Панагюрище.

Ученици от Основно училище „Проф. Марин Дринов“ взеха участие в конкурса за рецитаторско майсторство „Да помним, че чеда сме на земята, велик народ и на народ прочут!“. Проведе се и урок по родолюбие с учениците от клуб „Българското наследство”.


Възпитаниците на Основно училище „Двайсти април“ проведоха открит урок „По стъпките на свободата” и тематична изява на класовете „Спомен за бунтовно Панагюрище”.


В Средно училище „Нешо Бончев” се проведе изнесено занятие „Априлска епопея“, с ученици от пети и шести клас.


Основно училище „Свещеник Недельо Иванов“ село Поибрене, съвместно с Народно читалище „Ванчо Пашов” село Поибрене и Кметство село Поибрене се включи активно в Годишната програма, посветена на 146-та годишнина от Априлското въстание, организирайки парад със знамена, музикално-литературна програма „Април бунтовен“ и традиционната викторина „Априлий – 1876“.


Обединено училище „Отец Паисий” село Попинци отбеляза Априлската епопея с изложба в училищната библиотека, рецитал на стихове на български поети, тържествен час на класа „Априлска епопея” и състезание „Героите на Априлското въстание”.


Община Панагюрище благодари на всички директори, учители и ученици за осъществените родолюбиви инициативи, благодарение на които историята на България ще се помни вечно.

Последно променен на Вторник, 03 Май 2022 11:37