Урок по родолюбие Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


За осма поредна година Община Панагюрище организира „Дни на духовността, посветени на будителството”. Началото, поставено в Деня на народните будители – 1 ноември - започна с инициативата „С почит към будителите“. Сборни групи от училища, детски градини, читалища и културни организации положиха венци и цветя на всички паметници в община Панагюрище.

Днес, на втори ноември, като част от „Дни на духовността, посветени на будителството”, във всички училища на територията на общината се проведе урок по родолюбие, в който се излъчи филмът-рецитал на актьора Георги Радомиров - „Чада на Балкана”.

Актьорът Георги Радомиров е роден през 1932 година. Правнук е на Орчо войвода - един от най-безстрашните герои от Априлската епопея от 1876 година.
Наричан още от панагюрци  „Вечният Бенковски“ или „Нашият Бенковски“. Този запомнящ се героичен образ той пресъздава в редицата театрализирани спектакли на открита сцена в Панагюрище, свързани с Априлското въстание и други годишнини.

Неговият дългогодишен и успешен актьорски път започва в Сливенския народен театър. Георги Радомиров сътворява десетки роли на театралните сцени в Стара Загора, Пловдив и Русе. Дълги години Георги Радомиров е член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България. За своята многостранна творческа дейност, професионализъм и всеотдайност, той е отличен с престижни награди: орден „Кирил и Методий“, златна значка от Съюза на артистите и други.

В Панагюрище създава и участва в множество творчески проекти, сред които:             „Студия за художествено слово и театър“ при читалище „Виделина“, филмите „Градът на бунта“ и „Щастлив съм, умирам спокоен“, които са излъчени по БНТ. По негова инициатива е създаден и филма „Човек с главна буква“. Като ръководител той печели златен медал за режисура на VII Републикански фестивал на художествената самодейност.
Последният филм-рецитал на Георги Радомиров – „Чада на балкана“  е посветен на 145-та годишнина от Априлската епопея и Деня на народните будители. Автентичните художествени текстове на Иван Вазов и Захари Стоянов, изпълнени от панагюрския актьор с вдъхновение, професионален артистизъм и творчески плам докосват сърцата на зрителите с онази неповторима и невероятна магия, наречена театър.

Удостоеният през 2013 година с приза за цялостно творчество на Панагюрище Георги Радомиров носи безкрайната любов към родния град в себе си, посвещавайки живота си на каузата да пресъздава славната българска история и да пали родолюбивия пламък в сърцата на поколения панагюрци.

Филмът на Георги Радомиров – „Чада на балкана“, може да гледате ТУК.

Последно променен на Вторник, 02 Ноември 2021 14:23