Идентификация



Световен ден на околната среда 5 юни 2021 - Възстановяване на екосистемите Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   



Световният ден за опазване на околната среда се провежда всяка година на 5 юни и е проява на Обединените нации за положителни действия, свързани с опазването на околната среда и се превърна в една от най-мащабните кампании, посветени на опазването на природата и в международна платформа за вдъхновение и промяна на световно ниво.

През 2021 г. отбелязването на Световния ден на околната среда ще бъде на тема „ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЕКОСИСТЕМИТЕ“ и ще се съсредоточи върху възстановяването на връзката ни с природата. Това ще отбележи и официалното стартиране на Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021 - 2030.

https://www.worldenvironmentday.global/

Десет години може да изглеждат много време, но ООН предупреждава, че са нужни ангажираност, конкретни и бързи действия. До 2030 г. трябва бъдат намалени почти наполовина световните емисии на парникови газове, за да се предотвратят опустошителни климатични промени. Необходим е огромен напредък за постигане на целите за устойчиво развитие - от премахване на бедността и борбата с болестите до опазване на биологичното разнообразие. Трябва да се и загубата на биологично разнообразие – плашеща тенденция, която може да доведе до изчезване на 1 милион вида.

Връщането на деградиралите екосистеми към живот - например чрез засаждане на дървета, почистване на речните брегове или просто предоставяне на пространство на природата за възстановяване – увеличава техните ползи за обществото и биологичното разнообразие. Без да съживим екосистемите, не можем да постигнем целите за устойчиво развитие или Парижкото споразумение за климата. Екосистемите са сложни и разнообразни, а тяхното възстановяване се нуждае от внимателно планиране и прилагане на конкретни мерки и политики.

В тази връзка, ЮНЕП публикува и практически наръчник със заглавие „Книга за възстановяване на екосистемите“, който предлага широк спектър от дейности, които могат както да забавят и спрат деградацията на екосистемите, така и да насърчат тяхното възстановяване.

https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/ecosystem-restoration-playbook

https://unenvironment.widen.net/s/ffjvzcfldw/ecosystem-restoration-playbook


file icon pdf Наръчник за възстановяване на екосистемите

Последно променен на Петък, 04 Юни 2021 12:30