Идентификация



Панагюрище ще отдаде почит към паметта на Ботев и героите, загинали за свободата и независимостта на България Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt

Утре, 2 юни, е ден за преклонение пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на родината ни. В Панагюрище, както и в цяла България, вой на сирени, точно в 12:00 часа, ще прикове всички за минута мълчание и поклон. При подаването на сигнала морално задължение на всеки българин е да преустанови работа, пешеходци и пътни превозни средства да спрат движението си по улиците, да останат на място и да склонят глава в знак на почит.

Официално 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България – се чества от 1901 година, а от 1948 година, точно в 12 часа, всяка година, в цялата страна, сиренен вой оповестява отдаването на всенародна почит към героите.

Христо Ботев е онзи връх в националната ни историческа памет, от който завинаги ще кънти: Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дългът си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“

С преклонение и признателност, от 11:30 часа, пред Вечния огън на Мемориалния комплекс „Априлци“, Община Панагюрище ще отдаде почит към паметта на големия поет-революционер и на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България.

Последно променен на Вторник, 01 Юни 2021 14:26