Идентификация



Панагюрище отбеляза 164 години от рождението на Райна Княгиня и 70 години къща музей „Райна Княгиня” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тържественото отбелязване на 164-та годишнина от рождението на Райна Княгиня започна с Урок по родолюбие на децата от подготвителна група в Детска градина „Райна Княгиня”.  Урокът се проведе в къща музей „Райна Княгиня”, която вече 70 години е храм на българския дух и вдъхновение.

Гости на празника бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, представители от Родов комитет Футекови-Дипчеви с председател инж. Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня.

Приветствие към всички присъстващи отправи директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.


С родолюбив плам децата от подготвителната група рецитираха стихове и пяха песни, свързани с живота и делото на Райна Княгиня.

От името на Община Панагюрище и Историческия музей децата получиха сувенири, изобразяващи лъва от знамето, шито от Райна Княгиня.


След урока по родолюбие, по традиция, цветя бяха поставени пред тленните останки на знаменоската в родната й къща.


Тържественото отбелязване на 164-та годишнина от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова - българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг, продължи пред паметника на Знаменоската, където слово произнесе г-жа Ирина Конова – уредник в Исторически музей-Панагюрище: „И днес името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни, защото тя остава събирателен образ на родолюбието и саможертвата на българката, на нейната красота и добродетели, на нейната всеотдайност към Отечество, семейство и професия.”

В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Попгеоргиева Футекова бяха положени венци и цветя на паметника на Знаменоската на Априлското въстание.


Отбелязването на годишнината продължи в Исторически музей-Панагюрище, където официално бе открита фотодокументална изложба „КЪЩАТА НА РАЙНА КНЯГИНЯ – ХРАМ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ, 70 години къща музей „Райна Княгиня“.


След откриването на изложбата,  инж. Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня, представи пред присъстващите презентация на тема „Панагюрските родове Дипчеви и Футекови: учители – будители”.