Идентификация



В сърцата на панагюрци Райна Княгиня е особено скъпа Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Родолюбиви панагюрци, облечени с народни носии, с цвете в ръка и развяващи гордо националния трибагреник, се събраха днес, 18 януари, за да отдадат почит и отбележат 164 години от рождението на Райна Княгиня.

Шествието тръгна от площад „20 април”, като цветя бяха поднесени и на паметника на Павел Бобеков. Пред паметника на Райна Княгиня организаторите на инициативата Иван Белишки и Коста Варадинов припомниха ключови факти от живота на Княгинята. С падане на колене и сведени глави присъстващите отдадоха почит към паметта ѝ, само българското знаме остана изправено, „защото никой, никъде и никога не е пленявал българско знаме, а само този, който го е покорил, има право да командва то да бъде свалено”.

След като бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Райна Княгиня, шествието се отправи към къща музей „Райна Княгиня”, където по традиция цветя бяха поставени и пред тленните останки на знаменоската в родната й къща.

На 20 януари /понеделник/ 164 години от рождението на Райна Княгиня и 70 години къща музей „Райна Княгиня” ще бъдат отбелязани с Урок по родолюбие с деца от подготвителна група в Детска градина „Райна Княгиня”, който ще започне в 10:30 часа в къща музей „Райна Княгиня”.

В 11:00 часа ще се състои Поклонение и полагане на цветя пред паметника на Райна Княгиня, а в  11:10 часа, в Исторически музей-Панагюрище, ще бъде открита изложбата „КЪЩАТА НА РАЙНА КНЯГИНЯ – ХРАМ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ, 70 години къща музей „Райна Княгиня“ и ще бъде представена презентация.