Идентификация



Обявен е жълт код за валежи от сняг в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За днес, 3 декември 2019 година, от НИМН-МОН и МЦ на ВВС е обявен „жълт“ код за валежи от сняг и образуване на снежна покривка до 4 см за област Пазарджик.

През следващото денонощие от север на юг през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще е облачно. През нощта в северните райони ще има валежи от дъжд, които през деня ще обхванат и Южна България. С умерен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Още в сутрешните часове, главно в Североизточна България и планинските райони дъждът ще преминава в сняг и там на много места ще има заледявания. В Предбалкана и по високите котловинни полета ще се образува тънка снежна покривка. Привечер, на места и в Южна България дъждът ще се примесва със сняг, а над Северна валежите ще спират и облачността ще разкъсва. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°. Максималните температури ще са между 2° и 7°.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен, по високите части временно силен вятър от север-северозапад. По високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 2°, на 2000 метра - около минус 1°.

Явления: преди пладне превалявания от дъжд и мокър сняг, преминаващи изцяло в сняг ще има по високите западни полета и в Северна България. Около и след пладне превалявания ще има и в Южна България, където ще започнат с дъжд, но също ще преминават в мокър сняг, по Черноморието – дъжд. Привечер от северозапад-север валежите ще спират.

Kоличество на валежа: 2-7 л./кв.м.; над 400-600 метра надморска височина и в Лудогорието ще се образуват 1-3 см, а в Предбалкана и Рило-Родопския масив – 5-8 см снежна покривка.

Вятър: от северозапад-север, 2-5 м/с, в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по планинските била – 5-8 м/с с пориви 10-15 м/с. Условия за виелица и снегонавявания по Старопланинските проходи – Шипка и Прохода на Републиката.

Минимални температури: между 0 и 5 градуса.

Максимални температури: между 2 и 7 градуса.