Идентификация



Министър, заместник-министри и социални партньори на Кръгла маса в Панагюрище за подкрепата за учителите Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Национална кръгла маса по проблемите на подготовката и квалификацията на педагогическите специалисти, с участие на ключовите заинтересовани страни се провежда в Панагюрище в рамките на два дни. Събитието, част от изпълнението на Национална програма „Квалификация” 2019’, беше открито вчера, 24 октомври, от г-жа Галина Матанова – временно изпълняваща длъжността Кмет на община Панагюрище. Тя приветства гостите с Добре дошли в Панагюрище и очерта облика на панагюрската образователна система.

Поздрав към всички присъстващи с песента "Българийо, обичам те" отправи и панагюрският талант Християн Балев - възпитаник на музикалния педагог Нона Немигенчева.


В първия ден в дискусията взеха участие  г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, г-жа Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката, г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, г-н Юлиян Петров – председател на СО към КТ „Подкрепа“, г-жа Радостина Новакова – директор на дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в Министерство на образованието и науката и експерти от дирекцията,  представители на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, преподаватели от висши училища, социални партньори в системата на предучилищното и училищното образование, експерти от регионални управления на образованието и директори на училища и детски градини.


Част от темите, които бяха обсъждани, засягаха промяна на модела на подготовка на педагогическите специалисти, различни методи на преподаване, повече практика и от по-ранен етап на обучението на студентите, привличане на учители за наставници и промяна на съдържанието, което се преподава, във висшите училища. Друг акцент бе продължаващата квалификация на учителите, както и дигиталните умения – и на учителите, и на децата.

Според министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев промяната не може да се случи с административен акт, трябва да премине през учебните програми и през подготовката във висшите училища. Методите на обучение трябва да са иновативни и креативни, за да провокират интереса на учениците. Обучението трябва да е по-практически ориентирано. Учителите имат свобода, но трябва да поемат отговорност за повишаване на резултатите, посочи министърът.

За промените в образователната система и мотивирането на младите хора да станат учители, сподели своите виждания и г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. В изказването си тя изрази добрите си впечатления от образованието в Панагюрска община, като похвали темповете и ефективността на развитие в тази сфера.


Целта на Кръглата маса бе да фокусира вниманието на заинтересованите страни към аспекти от квалификацията на педагогическите специалисти, относно триадата: първоначална подготовка, продължаваща квалификация и кариерно развитие.

Националната кръгла маса продължава и днес, 25 октомври, като в условия на дискусия ще бъдат представени и споделени различни гледни точки с отношение към подготовката и продължаващата квалификация на педагогическите специалисти.



Последно променен на Петък, 25 Октомври 2019 09:21