На тържествена церемония бе връчена поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тази година се навършват 181 години от рождението на бележития панагюрец  проф. Марин Дринов. Честването на годишнината се състоя на 18 октомври, в къща музей „Проф. Марин Дринов“, където на  тържествена церемония беше връчена Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов”.

Г-жа Галина Матанова – временно изпълняваща длъжността Кмет на община Панагюрище поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите и учениците с  патронния празник на училището:

„Днешният празничен ден е пореден повод да ви пожелая много дръзновение, единение между ученици, учители, родители и местната общност.

Гордейте се, че имате за патрон един от най-ярките българи – бележития възрожденец проф. Марин Дринов.

Вярвам, че като иновативно, училището ще продължава да развива авторитета си на образователен център, с европейски измерения, но собствен облик.”

Директорът „Човешки ресурси“ на „Асарел –Медет“ АД г-жа Нели Мърхова обяви носителя на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2019/2020 година – Натали  Георгиева Калпакова – студентка (бакалавър) в Университета по приложни науки Йоанеум в Грац, Австрия, специалност „Графичен дизайн”.

Стипендията бе връчена на майката на стипендиантката г-жа Цветана Калпакова. Тя изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на дъщеря си.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.


Тържественото честване на 181-та годишнина от рождението на бележития панагюрец продължи в градския парк с празнична програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на проф. Марин Дринов - Нешо Бончев.Последно променен на Петък, 18 Октомври 2019 14:14