Идентификация



Жълт код за валежи е обявен в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За днес, 04.10.19 г., от НИМХ-МОН е обявен жълт код за валежи от дъжд, след обяд на места с гръмотевици. Количества до 20-30 л/кв.м, на места до 40 л/кв.м. за областите: София, София-обл, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище.

В други осем области Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали е обявен оранжев код за интензивни валежи от дъжд. Сумарни количества валеж до 40-50 л/кв.м, на отделни места и повече.

Явления: на много места валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Интензивни и значителни по количество ще са валежите в Югоизточната половина от страната, там опасност от градушки. Видимостта на места сутринта и при валеж намалена до 1-3 км.

Kоличество на валежа: 10-20 л./кв.м, в Централна и Източна България – 20-40 л/кв.м, а в крайните юг-югоизточни гранични райони до 50-70 л./кв.м, като там на места сумарното количество дъжд до края на валежната обстановка ще достигне 75-80 л/кв.м.

Вятър: от запад-северозапад, от 4 до 7 м/с; в североизточните райони от север-североизток, а в югоизточните от юг, от 6 до 9 м/с с пориви от 12 до 15 м/с. Пориви по конвективната облачност от 15 до 17 м/с.

Минимални температури: между 11 и 16 градуса.

Максимални температури: между 15 и 20 градуса, но в Западна България до 12-14 градуса.