Панагюрище отбеляза тържествено 111 години от обявяването на Независимостта на България Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


На днешната дата, 22 септември, преди 111 години е обявена Независимостта на България. В Панагюрище, традиционно, празникът бе отбелязан с шествие, молебен и народни танци.

Тържественото честване започна на площад „20-ти април“ с издигане на националното знаме от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, под звуците на химна на Република България.

Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, в което се включиха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, зам.-кметът г-жа Галина Матанова, общински съветници, ученици и учители, представители на институции, обществени организации и граждани, се отправи към площад „Цар Освободител”.

Пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България на площад „Цар Освободител“ бе отслужен благодарствен молебен от Протойерей Ангел Разградлиев.

Слово за значимостта на събитието произнесе директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов: "Примерът на предците ни е доказателство, че историята е поглед към нашето бъдеще, към преоткриването, към развитието и към отстояването на нашата идентичност в голямото многонационално семейство на обединена Европа. Нека помним и почитаме творците на святото дело - Независимостта!"


В знак на признателност и преклонение пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение на България.


Тържественото отбелязване на 111 години от обявяването на Независимостта на България продължи с празнична програма на танцьорите от ФНТ „Средногорска жарава”.Последно променен на Неделя, 22 Септември 2019 11:06