Ансамбъл „Българе” развълнува Панагюрище със спиращ дъха спектакъл, посветен на Съединението Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Гордост и преклонение пред уникалното ни фолклорно наследство изпита многобройната публика, изпълнила площад „20 април”, след близо два часа в магията на завладяващите български ритми.

Емблематичният национален фолклорен ансамбъл „Българе” представи спектакъла „Духът на България” – една уникална колаборация от проектите „Това е България” и „България през вековете”, създадена специално за панагюрската публика. Специално участие в спектакъла взе неподражаемият актьорът Димитър Селенски. Събитието се състоя в навечерието на 6-ти септември и бе подарък от Община Панагюрище за жителите и гостите на града.


Чрез музикално-танцови картини от българския фолклор бяха пресъздадени ключови моменти от историята на страната и народа ни. От красотата на пъстрите народни носии и всяка изпята с емоция песен до магнетичните и изпълнени със символика танци, демонстриращи силата и непреходността на българския дух. Бяха представени и перипетиите, през които са минали българите и въпреки тежкото битие духът им е останал несломим. Дори в най-трудните моменти хората са намирали светлинка в тунела, пеели са героични песни, държали са се силно за ръце и са играели хора. Именно кръгът, който образува хорото, е символ на единството и на обединения дух.


Целта на творческия екип, създал спектакъла „Духът на България”, бе насочена към възвисяване на националното самосъзнание на българина. С невероятната си зрелищност и драматично въздействие спектакълът остави усещането за невиждана до този момент визия, очарование и разтърсваща дълбочина.


За нас е чест в навечерието на един толкова съществен за България празник да бъдем в един от най-патриотичните градове - Панагюрище”, каза на финала хореографът на спектакъла Христо Димитров. Той благодари на кмета на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова за поканата. Димитров сподели, че това е едно от последните му излизания на сцена като участник в спектакъл, затова като жест към публиката изпълни един от любимите си танци – Добруджански ръченик.

Отбелязването на Съединението започна в Панагюрище на 2 септември, когато се навършиха 134 години от обявяването му в града. Тогава бе отслужен благодарствен молебен, а в знак на признателност към героите, дали живота си за свободата и обединението на нацията бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча на историческия площад „20 април".