Идентификация



Младост, красота и талант се срещнаха в Панагюрище при откриването на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят” Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


И тази година Панагюрище посрещна млади хора от близки и далечни страни, отдадени на магията на танцовото изкуство и с желание да споделят богатството, пъстротата и енергията на националните си ритми и традиции.

Поводът е шестото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят”, който тази година събра над 300 участници от цял свят.


Фестивалът беше открит на 17 юли с дефиле на танцовите състави на площад „20-ти април“. Дефилето беше водено от пъстрия блок на панагюрските деца от детските градини в града, облечени във фолклорни костюми на страните участнички в тазгодишното издание на фестивала – България, Грузия, Китай, Чили, Русия и Северна Македония.

По стар български обичай гостите бяха посрещнати за „Добре дошли“ с хляб и сол от гиздави панагюрски моми, облечени в народни носии. А певицата Донна Лулчева-Трошанова изпълни народна песен под съпровода на гайда.


Фестивалът бе официално открит от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки: „Ние, хората, сме и еднакви, и различни, но обединени в своето различие, правим този свят по-пъстър, по-красив и по-добър. Щастлив съм, че в следващите няколко дни, тук, на това свещено място за всички българи,  ще станем свидетели на обединението на младостта, красотата, таланта, и всичко това - благодарение на магията на танца.”

Сред гостите на откриването бяха г-н Стефан Мирев – областен управител на област Пазарджик, г-н Христо Калоянов – председател на Общински съвет Панагюрище, заместник–кметът „Хуманитарни дейности“ и председател на организационния комитет на фестивала г-жа Галина Матанова,общински съветници, г-н Росен Богданов – председател на журито на фестивала, директори на образователни, културни институции и фирми.


Обединени в танца, младите танцьори заедно запалиха фестивалния огън, а след това в небето полетяха бели гълъби, символ на мира, хармонията, съвършенството и надеждата.


Вечерта продължи с концертна програма на Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ при Сдружение „На орището“, село Попинци; Ансамбъл „New generation of Lakvasti” – Грузия; Танцов състав при „Inner Mongolia Arts University Art group” – Китай; Вокално-хореографски ансамбъл „Русы ” - Русия; Танцов състав „Ballet Folclorico De Padre Las Casas” – Чили; Фолклорен ансамбъл „Тиквеш” – Северна Македония.


Водещи бяха популярните от фолклорните предавания на БНТ - Даниел Спасов и Милен Иванов.

На 18 юли от 20:00 часа, на площад „20-ти април“, ще се състои концертната програма с участието на Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ при Сдружение „На орището“, село Попинци, Фолклорен ансамбъл „Тиквеш” – Северна Македония, Танцов състав „Ballet Folclorico De Padre Las Casas” – Чили, Танцов състав при „Inner Mongolia Arts University Art group” – Китай, Вокално-хореографски ансамбъл „Русы“ – Русия, Ансамбъл „New generation of Lakvasti” – Грузия.


Тази година концертните програми ще бъдат в три вечери – 17, 18 и 19 юли. Отново ще има конкурс за Мис и Мистър фестивал”, ще се проведе Училище за танци, както и Вечер и на приятелството, в която младите хора от различни държави и етноси взаимно ще опознават традициите, песните и танците си.

Конкурсната програма ще бъде на 20 юли от 10:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник.


Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Росен Богданов-Генерален секретар на Международната фолклорна асоциация на национални фолклорни федерации; художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Завет; носител на Оскар за фолклор за 2013 година на Международната фолклорна асоциация; Председател на Федерацията на български фолклорни групи; Член на Върховния читалищен съвет. Журирал международни конкурси в Беларус, Русия, Италия, Румъния и България и членове: Димитър Манов - Дългогодишен ръководител и хореограф на Ансамбъла на строителни войски; ръководител на Ансамбъл „Тамбурица“, Питсбърг, САЩ;  Носител на Оскар за фолклор за 2012 година на Международната фолклорна асоциация; Носител на орден „Кирил и Методий“ - І степен, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци, „Златен век” -  на Министерство на културата – 2016 година, награда за цялостен принос към българския фолклор  за 2017. Член на художествения екип на Фондация „Българско танцово изкуство“; член на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Любчо Василев - Заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци; Директор и хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”, град Търговище; водил хореографски класове в Русия и Англия; Член на Управителния съвет на „Денсутор” към Съюза на българските музикални и танцови дейци; Носител на ордени „Кирил и Методий” І степен, „1300 години Българска държава”, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци; хореограф на годината за 2015.

Фестивалът се организира и финансира от Община Панагюрище и с финансовата  подкрепа на фирма „Оптикс” АД.




Последно променен на Сряда, 17 Юли 2019 23:28