Магията на танца създава в Панагюрище пъстър свят от младост, талант и красота Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Красота. Емоция. Живот. Всичко това съдържа танцът в себе си. Народните танци на всяка държава са запазени и до днес и до голяма степен сформират облика ѝ. Изключително вълнуващо е да гледаме как различните страни танцуват, защото успяваме да научим много за тях и културата им. Това се дължи на факта, че танцът не се състои просто в красиви движения в ритъм с музика. Той разказва история. Той не е просто изкуство, а начин на искрено и красиво общуване.

В това ще се убедят жителите и гостите на Панагюрище, които ще имат възможността да видят и оценят културата и националните танци на различните групи, етноси и народи по време на шестия Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят”, който ще се проведе на 17, 18, 19 и 20 юли.

Събитието ще започне на 17 юли от 19:30 часа с дефиле на танцовите състави на площад „20-ти април“. На тазгодишното издание на фестивала, панагюрската публика и гостите на града ще имат възможност да се насладят на талантливите изпълнения  на близо 300 участници от цял свят. Целите на фестивала са обвързани с идеята той да развива културния обмен между народите и етносите; да популяризира българския фолклор в страната и чужбина; да съхранява, развива и представя специфичните танци на народите; да запазва многообразието на световното културно наследство; да поощрява творческите способности на личностите и общностите; да представя пред гражданите и гостите на Панагюрище културата и националните танци на различните групи, етноси и народи, както и да запознае гостите с богатото културно наследство на Панагюрище и да стимулира младите творци за създаване на авторски произведения. Дефилето ще бъде водено от пъстрия блок на панагюрските деца от детските градини в града, облечени във фолклорни костюми на страните участнички в тазгодишното издание на фестивала – България, Босна и Херцеговина, Грузия, Китай, Чили, Русия и Северна Македония.

Следва официално откриване на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят”, след което вечерта ще продължи с концертна програма на танцовите състави от България, Босна и Херцеговина, Грузия, Китай, Чили, Русия и Северна Македония. Водещи ще бъдат популярните от фолклорните предавания на БНТ - Даниел Спасов и Милен Иванов.


Тази година концертните програми ще бъдат в три вечери – 17, 18 и 19 юли. Отново ще има конкурс за Мис и Мистър фестивал”, ще се проведе Училище за танци, както и Вечер и на приятелството, в която младите хора от различни държави и етноси взаимно ще опознават традициите, песните и танците си.

Конкурсната програма ще бъде на 20 юли от 10:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Росен Богданов - Генерален секретар на Международната фолклорна асоциация на национални фолклорни федерации; художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Завет; носител на Оскар за фолклор за 2013 година на Международната фолклорна асоциация; Председател на Федерацията на български фолклорни групи; Член на Върховния читалищен съвет. Журирал международни конкурси в Беларус, Русия, Италия, Румъния и България.


Членове на журито ще бъдат Димитър Манов - Дългогодишен ръководител и хореограф на Ансамбъла на строителни войски; ръководител на Ансамбъл „Тамбурица“, Питсбърг, САЩ;  Носител на Оскар за фолклор за 2012 година на Международната фолклорна асоциация; Носител на орден „Кирил и Методий“ - І степен, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци, „Златен век” -  на Министерство на културата – 2016 година, награда за цялостен принос към българския фолклор  за 2017. Член на художествения екип на Фондация „Българско танцово изкуство“; член на Съюза на българските музикални и танцови дейци.


Любчо Василев - Заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци; Директор и хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”, град Търговище; водил хореографски класове в Русия и Англия; Член на Управителния съвет на „Денсутор” към Съюза на българските музикални и танцови дейци; Носител на ордени „Кирил и Методий” І степен, „1300 години Българска държава”, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци; хореограф на годината за 2015.


Фестивалът се организира и финансира от Община Панагюрище и с финансовата  подкрепа на фирма „Оптикс” АД – Панагюрище, с изпълнителен директор инж. Иван Чолаков.Последно променен на Понеделник, 15 Юли 2019 07:24