Идентификация



Жълт код за дъжд и гръмотевични бури в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


От НИМХ-МОН за 10.07.2019 г. е обявен жълт код за дъжд и гръмотевични бури. Количества между 15-30 л/кв.м, за областите: Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. На места в Родопите до 30-50 л/кв.м.

В други седем области Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Хасково, Смолян и Ямбол е обявен оранжев код за валежи от дъжд! По-интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък. Очаквани количества валеж в четвъртък сутринта на места до 40-80 л/кв.м.

Явления: над страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, от която на много места през целия ден с прекъсвания ще има валежи от краткотраен дъжд, временно интензивни и с гръмотевични бури. Има условия за градушки и наводнения. Видимостта ще бъде силно намалена при валеж. Вечерта и през нощта метеорологичните явления ще са по-добре изразени в южната половина от страната и Източна-Североизточна България.

Kоличество на валежа: от 20 до 30 л./кв.м; в Североизточна България и южните планински райони от 50 до 70 л./кв.м.

Вятър: от запад-северозапад от 5 до 8 м/с, около и след пладне с пориви от 12 до 15 м/с; а по купесто-дъждовна облачност с пориви от 20 до 25 м/с.

Минимални температури: между 15 и 20 градуса.

Максимални температури: между 21 и 26 градуса.