Идентификация



"Жълт" код за интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


От НИМХ-МОН за 25.06.2019 г. е обявен жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури с възможни градушки. Количества до 30-35 л/кв.м, за областите: Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В други четири области Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново е обявен оранжев код за валежи от дъжд! Сумарни количества валеж на места до 50-65 л/кв.м.

През следващото денонощие отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. С временни прекъсвания ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места главно в Северна България и планинските райони - интензивни и значителни по количество. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и с гръмотевици. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра около 20°, на 2000 метра – около 12°.

По Черноморието облачността ще е значителна, около и след обяд купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури 27°-29°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Явления: ще се развива купеста до купесто-дъждовна облачност, от която през целия период на много места превалявания от краткотраен дъжд, след пладне временно интензивни и придружени от гръмотевици. Условия за градушки.

Kоличество на валежа: от 10 до 20 л./кв.м; в планинските райони от 30 до 50 л./кв.м; в Северна България и Предбалкана от 50 до 70 л./кв.м.

Вятър: от северозапад-север-североизток от 3 до 6 м/с, около и след пладне с пориви от 9 до 12 м/с.

Минимални температури: между 16 и 21 градуса.

Максимални температури: между 26 и 31 градуса.