Идентификация



Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури в област Пазарджик Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


За 10.06.2019 г. е обявен жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури, възможни градушки, предимно в планинските райони. Количества до 20-30 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м за областите: Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Търговище, Хасково и Кърджали.

През нощта явленията ще затихват и над Западна България ще се изясни, но на места в Централна и Източна до сутринта ще превали и прегърми. И утре въздушната маса над страната ще е неустойчива. Ще преобладава слънчево време, но ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в следобедните часове ще има превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване вятъра, възможни са и градушки. По-интензивни ще са явленията в Централна България. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 24° и 29°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра 12°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места по южното крайбрежие след обяд е възможно да превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са между 24° и 27°. Температурата на морската вода е от 19° на север, до 24° на юг. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.


Явления: купесто-дъждовна облачност, от която интензивен дъжд с гръмотевици - сутринта в Централна България, а около и след пладне, привечер и през нощта и на много места в страната, като интензивността на процесите ще отслабва чак след полунощ; на много места ще паднат и градушки, особено в Централна и Източна България.

Kоличество на валежа: от 1 до 10л./кв.м; в Централна България от 10 до 20 л./кв.м, там на отделни места около и над 30 л./кв.м; на отделни места в Централна България интензивността на валежите ще бъде над 20-30л./час.

Вятър: от север-североизток, 4-7м/с; с пориви 8-12м/с; на моменти поривите по мощната купесто-дъждовна облачност ще бъдат 20-25 м/с.

Минимални температури: между 16 и 21 градуса.

Максимални температури: между 25 и 30 градуса.


Последно променен на Понеделник, 10 Юни 2019 06:05