Идентификация



Община Панагюрище с успешна реализация на най-мащабния за града проект в сферата на образованието Печат Е-мейл
Написано от Radka Kosturkova   


С официални церемонии „Рязане на лента” и заключителна пресконференция, на 11 април, Община Панагюрище финализира най-мащабния проект в сферата на образованието за града през последните 30 години.

Събитието уважиха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кметът Галина Матанова, директори, учители и гости.


Водосвети за здраве и благоденствие бяха отслужени от Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и Протойерей Ангел.


С думи на благодарност  към ръководството на Община Панагюрище се обърнаха директорите на градините, като изразиха признателността си за съвременните, модерни и красиви учебни бази, напълно отговарящи на нуждите на децата и екипа. Областният управител Стефан Мирев също поздрави кметския екип за поредния успешно реализиран проект в полза на обществеността. На свой ред приветствия отправиха кметът Белишки и зам.-кметът Матанова, които заявиха, че грижата за децата и учениците е сред основните приоритети на Община Панагюрище.


След церемониите „Рязане на лента” в сградата на Община Панагюрище се състоя заключителна пресконфереция. По време на нея ръководителят на проекта Мария Станкова представи презентация с целите и постигнатите резултати.


Проект № BG16RFOP001-1.039-0001-C01 „Ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпност на средата, доставка на ново оборудване и обзавеждане и благоустрояване на прилежащи площи към образователни институции“ е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  Общата стойност на проекта 5 929 237,02 лева в т.ч.  размера на финансирането от Европейски фонд за регионално развитие – 5 039 851,47 лева и национално съфинансиране – 889 385,55 лева.

Планираните дейности бяха  насочени към обновяване и внедряване на енергоспестяващи мерки в ДГ „Първи юни”, ДГ „Райна Княгиня”, ДГ „Райна Княгиня” –филиал, ДГ „Пролет”, ДГ „Звънче” и благоустрояване на прилежащите площи на училищата.

В резултат на изпълнението на дейностите, сградите на детските градини  и дворните пространства в училищата се обновиха, напълно се промени обликът на образователната инфраструктура в града, конкурентна на европейските стандарти и изисквания.

Създадени бяха пет нови визии на детски градини, като същевременно се запази тяхната уникалност. Осигурена е  модерна, здравословна, функционална образователна среда, с напълно ново оборудване и обзавеждане.

Дворните пространства в училищата се превърнаха в желано място за спорт и отдих, в резултат на реабилитирана настилка, ново спортно и парково оборудване.

„Този документ е създаден в рамките на проект „Ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и достъпност на средата, доставка на ново оборудване и обзавеждане и благоустрояване на прилежащи площи към образователни институции”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Панагюрище и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския  съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020г.”

Последно променен на Понеделник, 17 Юни 2019 11:05