Панагюрище отбеляза 163 години от рождението на Райна Княгиня Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тържественото отбелязване на 163-та годишнина от рождението на Княгинята на Априлското въстание започна с празнична програма-викторина „Знаменоската“ на децата от Детска градина „Райна Княгиня“.

Официални гости на празника на детската градина бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова.


Приветствие към всички присъстващи отправи директорът на Детска градина „Райна Княгиня“ г-жа Татяна Костадинова.


С родолюбив плам децата от подготвителните групи отговаряха на въпроси, свързани с живота и делото на Райна Княгиня, рецитираха стихове, пяха песни.


Поздрав по повод патронния празник на Детска градина „Райна Княгиня“ отправи кметът Никола Белишки и благодари на екипа за всичко, което правят за децата, за града, за общината.

„Панагюрище има бъдеще, след като в тези малки душици е посято семето на самочувствието, родолюбивото чувство и принадлежността към българщината”, каза в заключение г-н Белишки.


Тържественото отбелязване на 163-та годишнина от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова - българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг, продължи пред паметника на Знаменоската, където слово произнесе г-жа Ирина Конова – уредник в Исторически музей-Панагюрище. 

„В българската история и в паметта на поколенията името на Райна Попгеоргиева завинаги ще остане свързано с девойката извезала тайно Главното въстаническо знаме. Знаме, което е символ на държавност, оповестявайки, че под слънцето трябва да има живот за народа й. И става тя Княгиня, но не владетелка, а символ на надежда за спасение.

Свещените думи „Свобода или смърт“, извезани от крехката й ръка, редом с гордия български лъв ще останат навеки, за да ни напомнят за подвига и мъжеството на Априлци, дали живота си за свободата на Отечеството.

…И днес името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни като символ на патриотизма и твърдостта на българката, на нейната готовност рамо до рамо с мъжете да отстоява свободата.

Народната памет никога няма да забрави смелата Княгиня, нито подвига и мъжеството на Априлци. Нека помним нашите герои, защото те са символ на национална гордост и пример за подражание. Длъжни сме да обичаме и пазим нашата история, за да я има и пребъде България!“, каза в обръщението си г-жа Конова. 


В знак на признателност пред делото и подвига на Райна Попгеоргиева Футекова бяха положени венци и цветя на паметника на Знаменоската на Априлското въстание.


По традиция, всички присъстващи се поклониха пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.


Минути след това, официално бе открита обновената експозиция в къща музей Райна Княгиня. Експозицията включва фотоси и документи, свързани с живота и делото на Райна Княгиня, нейни лични вещи и гоблен с изобразен на него лъв, който се експонира за първи път.


Последно променен на Петък, 18 Януари 2019 14:46