Идентификация



Уловени мигове от творческия проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


С признателност към постиженията и желание за споделеност на творческия заряд на панагюрските творци, както и с благодарност към всички хора, които оценяват приноса на творците към настоящето и бъдещето на Панагюрище, от 2016 година по идея на заместник-кмета „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, Община Панагюрище организира творческия проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността“.

Третото издание на проекта стартира на 21 ноември 2018 година с празнична програма на децата от ДГ „Брезичка“. В църквата „Свето Въведение Богородично“ деца и родители празнуваха заедно Деня на християнското семейство и християнската младеж. С песни и стихове за святата сила на вярата и семейството децата от подготвителна група в Детска градина „Брезичка“ зарадваха своите родители и близки.


На 22 ноември 2018 година, от 17:30 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов“, бе представена книгата на Благовеста Касабова „Баба Тонка“ – животоописание. Книгата е от поредицата „Дълг и чест” на издателство „Захарий Стоянов”. Авторката бе официално представена от писателя и председател на Съюза на българските писатели – Боян Ангелов.


Фотоизложбата „С кръст и меч“, посветена на 110 години от смъртта на легендарния заклинател на Оборищенци – Поп Груйо Тренчов Бански, бе открита на 23 ноември,  в  изложбена зала на НЧ „Пробуда-1872”, село Баня. Гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общински съвет - Панагюрище Христо Калоянов, представители на Исторически музей - Панагюрище – Ирина Ботева, Васил Кацаров, Манол Панчовски и Георги Керкеняков, представители на РК „Традиция - Поп Груйо Бански”, село Баня, РК „Традиция”, град Велики Преслав и  РК „Традиция”, град Сливен.

Сред експонатите в изложбата е списание „Читалище” от 1873 година, получавано от Ученолюбиво дружество „Мравка“, основано през 1872 година от родолюбиви банци. Поп Груйо е работил в това дружество, както и част от неговите четници, сред тях Никола Барбалов, основател на дружеството, което по-късно е преименувано в читалище „Пробуда“, село Баня. В изложбата е експонирана и реплика на гербовото отличие на Заклинателя, на неговата калимявка, както и на бунтовната му сабя. Изложбата е финансирана от Община Панагюрище по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“.


Камелия Кондова – поет и журналист гостува на 23 ноември с нова поезия в Панагюрище. Поетичната вечер се състоя в музикалната зала на НЧ „Виделина-1865“ и бе премиера на книгата й „Неделята, която беше понеделник“. Водещ на събитието бе поета Иван Станчев.


На 26 ноември 2018 година, от 17:30 часа в камерната зала на Театър Дом-паметник, се състоя концерт на Мъжки хор „Панагюрци“ при Туристическо дружество „Бунай“, с диригент Юлия Тодорова, Вокална група „Китка“ към Народно читалище „Виделина-1865”, с ръководител Красимира Тодорова и приятели - народната певица Донна Лулчева, ТК „Луда Яна” и Представителен мажоретен състав при СУ „Нешо Бончев”, с ръководител и хореограф Мария Бензарова.


На 27 ноември 2018 година, в изложбеното фоайе на Театър Дом-паметник, бе открита изложбата „С пулса на твореца“ на местните творци и художници, участвали в Общинския пленер „С пулса на твореца“ през месец септември - Нистор Хаинов, Елка Дееничина, Пепа Машева, Лушка Кочева, Анастасия Лулчева, София Николаева, Евгения Любенова, Димитър Панчев и Христина Зайкова. Изложбата бе открита от заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище Галина Матанова. Своите послания към присъстващите в изложбената зала отправиха художниците Нистор Хаинов и Пепа Машева.


На 28 ноември 2018 година, от 15:00 часа в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, бяха наградени отличените в ученическия конкурс „С даровете на есента“.


Творческият проект „Изкуство с панагюрски дъх – творчество От общността За общността“ завърши с концерт на Орлин Чолаков – Трубадура на седем езика. Концертът се състоя в голямата зала на Театър Дом-паметник и в него ще вземат участие Александрина Чолакова – пиано, поетът Георги Драмбозов и поетесата Виктория Катранова.



Последно променен на Сряда, 28 Ноември 2018 21:27