Идентификация



Маскарадни и кукерски игри в Оборище, Бъта, Елшица и Попинци Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


По стар обичай в периода между Месни и Сирни заговезни обредни ритуали от рогачи, джумали и кукери се извършват в населените места в община Панагюрище – село Оборище, село Бъта, село Елшица и село Попинци.

Кукерските игри целят, чрез специални магически танци и страшни маски, да бъдат уплашени и прогонени злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година.

Традиционното отбелязване на Рогачов ден в село Оборище се проведе на 19 февруари 2017 година /на Месни заговезни/.

Празникът бе организиран от Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий - 1912“, село Оборище и Кукерска група „Рогач“ към читалището, с ръководител Иван Караатанасов.


На Сирни заговезни /26 февруари 2017 година/ джумали ще гонят злите сили – в селата Бъта, Попинци и Елшица, за да има богата реколта през годината.

В двора на училището в село Бъта от 11:00 часа ще се разиграят маскарадни и кукерски игри, с участието на самодейните състави при Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1927“, село Бъта.

Кукерски игри и народно веселие с участието на самодейните състави при Народно читалище „Васил Левски – 1925“ ще има на площада в село Елшица от 12:30 часа.

От 13:00 часа на площада в село Попинци ще се проведат „Джумал“, „Пролетни игри около въртяжката“ и народно веселие, с участието на самодейни състави при Народно читалище „Искра-1872”, село Попинци.

На площада в село Оборище в 19:00 часа ще бъде разигран обичаят „Рукла“, с участието на самодейните състави при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище.

Последно променен на Понеделник, 20 Февруари 2017 12:16