ИдентификацияС художествена програма „Спомен за Апостола“ и Панихида ще почетем паметта на Васил Левски Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Тази година се навършват 144 години от смъртта на българския революционер, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение Васил Левски, наричан още Апостола на свободата, заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

Паметта на Дякона Левски ще бъде почетена днес в камерна зала на Театър-Дом паметник, град Панагюрище с художествена програма „Спомен за Апостола“, в която са обединени стихове и спомени за Васил Левски.

Със слово и презентация г-жа Иванка Тодева – преподавател в Център за подкрепа за личностно развитие - Панагюрище ще припомни за живота и делото на Апостола.

Художествената програма „Спомен за Апостола“ ще бъде представена от клубовете към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с преподаватели г-жа Иванка Тодева, г-жа Красимира Василева и г-жа Стоянка Добрева.

На 19 февруари 2017 година /неделя/ от 10:30 часа в църквата „Свето Въведение Богородично“ в памет на Апостола ще бъде отслужена Панихида.

 

***

„Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си“. Така пише Васил Левски /Васил Иванов Кунчев/ - идеологът и организаторът на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година.

И той печели за цял народ, защото създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си - преди 144 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, след като на 26 декември 1872 година е бил предаден и  заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.

Последно променен на Петък, 17 Февруари 2017 20:07