Идентификация



Панагюрище отбеляза 161 години от рождението на Райна Княгиня Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


В Панагюрище днес бяха отбелязани 161 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня - българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг.

В знак на признателност към подвига и делото на Райна Княгиня десетки панагюрци сe поклониха пред паметника на Знаменоската.


Венци и цветя бяха поднесени от Общински съвет-Панагюрище, Ръководството на община Панагюрище, Общинската структура на политическа партия „ГЕРБ“, Детска градина „Райна Княгиня”, Женско дружество „Райна Княгиня”, Исторически музей - Панагюрище, Регионален клуб „Традиция“, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, ОУ „20-ти април“, Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, „Асарел-Медет“ АД, Туристическо дружество „Бунай“, Сдружение за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“.


Слово за живота и делото на Княгинята произнесе уредникът в къща музей „Райна Княгиня“ Радослав Станчовски.



По традиция, всички присъстващи се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща в Панагюрище.


***

РАЙНА ПОПГЕОРГИЕВА ФУТЕКОВА / РАЙНА КНЯГИНЯ

Райна Попгеоргиева Футекова е родена в Панагюрище.

Завършва женското класно училище в родния си град и Старозагорското педагогическо училище като стипендиантка на панагюрското читалище „Виделина“

От 1874 година е учителка в Панагюрище и основава девическо дружество „Китка“.

Участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. След избухване на въстанието развява знамето на Четвърти революционен окръг при тържественото му освещаване и участва в сражението при Балабанова кория.

След погрома е арестувана и инквизирана от поробителите. Руският княз Церетелев се застъпва за нея и я изпраща в Москва, където завършва училище за акушерки.

Написва и публикува своята „Автобиография“, която е ценен документ за онова буреносно време.

Завръща се в България като една от първите дипломирани акушерки.

Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище от 6 септември 1891 година до 18 октомври 1893 година. По-късно семейството се преселва в София.

Райна Попгеоргиева Футекова е майка на петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър.

Умира на 61 години в София.

Източник: Панагюрска енциклопедия

Последно променен на Сряда, 18 Януари 2017 11:49