Идентификация



Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


ОУ „20 април“, ОУ „Проф. Марин Дринов“, ОУ „Свещ. Недельо Иванов“, село Поибрене и СУ „Нешо Бончев“ отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември.

Седмицата 14-18 ноември бе наситена с разнообразни инициативи, в които се включиха учители, ученици, родители, служители на Районно управление – Панагюрище към Областна дирекция на МВР-Пазарджик.

При организирането и провеждането на инициативите активно участваха училищните комисиите по безопасност на движението по пътищата.


В ОУ „20 април“ ученици от 2-ри клас показаха своите знания по безопасно движение по пътищата в специално подготвена викторина на тема „Познаваме ли пътните знаци и опасностите, които ни дебнат на пътя?“.

В училището беше проведен конкурс за рисунка на тема: „Да опазим човешкия живот“, а за учениците от първи клас бяха разработени и раздадени цветни схеми и контролни листове за най-безопасния път до училище.


Ученици от осми клас на ОУ „20 април“ посетиха Районно управление – Панагюрище към Областна дирекция на МВР-Пазарджик, където имаха възможността да дискутират за жестоките последици от катастрофите по пътищата с главен инспектор Райко Василев, началник „Пътна полиция”.


На 17 ноември, на кръстовищата на ул. „Нистор Ружеков“ и ул. „Никола Мареков“ действаха ученически патрули, които следяха за спазване на правилата при пресичане.

В ОУ „Проф. Марин Дринов“, в часа на класа, проведен на 15 ноември, учениците се запознаха с информация за Световния ден за почитане паметта на жертвите от пътнотранспортни произшествия.


Съвместна акция на ученици и служители на Районно управление – Панагюрище към Областна дирекция на МВР-Пазарджик под надслов „Не се прави на герой! Остани жив!“ в рамките на инициативата „Детско полицейско управление“ бе проведена в ранния следобед на 15 ноември. Дриновци застанаха редом до панагюрските полицаи и спираха водачите на моторни превозни средства, но не за да ги глобяват, а за да им връчат информационни брошури  и да ги  помолят  да бъдат внимателни на пътя, особено когато става въпрос за деца.

В сградата на училището бе подреден кът, посветен на Световния ден за почитане паметта на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Ученици и учители разработиха и раздаваха информационни брошури „За вас, пешеходци“.

Поредица инициативи бяха проведени в ОУ „Свещ. Недельо Иванов“, село Поибрене.

Учители и ученици разпознаха и обходиха най-безопасния маршрут в района на училището.

За родителите бе организирана среща на тема: „Поведението на учениците като участници в пътното движение“.

Ученици от ОУ „Свещ. Недельо Иванов“ разработиха презентации на тема „Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия“.

Проведени бяха и ученически състезания „Аз познавам пътните знаци“ и „Най-добър велосипедист“.

За безопасността на движението и отговорността, която носим дискутираха ученици и учители.


В СУ „Нешо Бончев“ бяха организирани беседи и направени анкети за определяне на най-безопасния маршрут от дома до училище за ученици от 1-ви и 2-ри клас.

Бончевци попълваха контролни листа за оценка условията за придвижване, опасностите и затрудненията на първокласниците по пътя от дома до училището и обратно.


На 16 ноември в двора на училището бе проведено състезание „Майсторско управление на велосипеда“ с ученици от 5-ти и 6-ти клас.


Учениците от 1-ви до 7-ми клас рисуваха и направиха изложба с рисунки на тема „Стоп! Деца на пътя!“.


На 18 ноември, последните 5 минути от учебните часове бяха посветени на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

***

По решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

На 20 ноември тази година отдаваме нашата дълбока почит към загиналите при пътни инциденти.

Безопасността на движението е споделена отговорност. Нека всички заедно да преосмислим отношението си към безопасността на движението, да осъзнаем ценността на най-висшето благо – човешкия живот.