Идентификация



ПАНАГЮРИЩЕ ОТБЕЛЯЗА 108 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Тържественото отбелязване на 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България започна на площад „20-ти април“ с издигане на националното знаме от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, под звуците на химна на Република България.


Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“, в което се включиха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, Заместник областният управител на Областна администрация Пазарджик г-н Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов и общински съветници, членове на Регионлен клуб „Традиция“, ученици и учители, представители на институции, обществени организации и граждани, се отправи към площад „Цар Освободител”.


Пред паметника на загиналите във войните за национално обединение на България на площад „Цар Освободител“ бе отслужен благодарствен молебен от Негово Всеблагоговейнство Протоиерей Атанас Манолов, Архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия.


„На  22  септември  1908 година в тържествена  обстановка  в  старата столица Велико Търново България отхвърля  васалната  си  зависимост  от  Турция  и провъзгласява  пълен  държавен  суверенитет.  Фердинанд,  в  присъствието  на министри и граждани,  прочита  Манифест  за  провъзгласяване  на  независимостта. В него се отбелязва „Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея… държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.” Народът ликува.

Погледнат от дистанцията на времето, актът  на  22  септември  не  само  установява  равноправното  положение  на българската  държава  в  международния  живот. Той  повдига  достойнството на народа ни, стимулира националното ни самочувствие.  Това е отговорност и дълг към предците и нашите наследници.

Днес сме се събрали тук, на този площад, за да отдадем дължимото към нашите предци. Тук пред този мемориал, посветен на героите загинали във войните за национално обединение, ние отдаваме своята почит и признателност към всички, които защитаваха българския национален идеал. Сега на нас ни е необходим примерът за морал и достойнство, завещан ни от дедите. Пример, който в широкия морално-политически смисъл е преди всичко обръщение към нас самите, към преоткриването, към развитието и към отстояването на нашата национална идентичност в голямото многонационално семейство на обединена Европа.
Да помним и тачим творците на святото дело – Независимостта!“
, каза в слово си доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище.

С едноминутно мълчание и свеждане на глава бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.


В знак на признателност и преклонение пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение на България.


Тържественото отбелязване на 108 години от обявяването на Независимостта на България продължи с празнична програма с участието на Вокална група „Китка“ при Народно читалище „Виделина-1865“, град Панагюрище, Виктория Манева и Танцов състав „Бътава“ при Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927“, село Бъта.


Последно променен на Четвъртък, 22 Септември 2016 10:33